Business & Finance Σάββατο 25/06/2022, 14:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδία: Προειδοποίησε την Ιταλία για διαχείριση του χρέους της

Ολλανδία: Προειδοποίησε την Ιταλία για διαχείριση του χρέους της

Προειδοποίηση προς την Ιταλία απέστειλε η Ολλανδία διά στόματος του πρωθυπουργού της, ζητώντας να αναλάβει τη διαχείριση του κόστους του κρατικού της χρέους στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

«Στον καταμερισμό των ενεργειών στο νομισματικό σύστημα και στη μείωση των spreads, η χώρα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα θεμελιώδη μεγέθη είναι εντάξει», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν μια απροθυμία της χώρας του να επεκταθεί η στήριξη για να αποτραπεί η διολίσθηση της Ιταλίας σε μια κρίση δημοσίου χρέους. Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας έχουν ανέβει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αναρριχήθηκε έως το 4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Για τον Ρούτε η κατάσταση είναι «ακόμα διαχειρίσιμη επί του παρόντος».

Ολλανδία: Προειδοποίησε την Ιταλία για διαχείριση του χρέους της-1

Η δεινή κατάσταση της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας, ανάγκασε την ΕΚΤ να δηλώσει ότι εξετάζει ένα νέο εργαλείο προκειμένου να αποτρέψει την αστάθεια στις αγορές ομολόγων καθώς έχει σηματοδοτήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο Ρούτε σημείωσε ότι εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει εάν πρέπει να γίνουν περισσότερα για την Ιταλία, ωστόσο έχει εμπιστοσύνη στην «τεράστια αξιοπιστία» του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για τη διαχείριση της κατάστασης. 

«Ο Ντράγκι εφαρμόζει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που βασίζεται στο πρόγραμμα ανθεκτικότητας, το οποίο θα βοηθήσει στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ιταλικής οικονομίας», σημείωσε ο Ρούτε.

Η ολλανδική κυβέρνηση τάσσεται στο πλευρό των χωρών της βόρειας Ευρώπης και είναι επιφυλακτική για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς τις υπερχρεωμένες χώρες.

Πριν από δύο χρόνια, ήταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός που πίεσε για «μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα χρήματα» σε μια σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές επιθυμούσε να συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πρόσφατο μηχανισμό μπορεί να σταματήσει τυχόν πληρωμές στις κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να ενεργοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό εάν χρειαστεί. «Είναι εκεί για να χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί. Είναι κάτι περισσότερο από φόβητρο», τόνισε.

Την ίδια ώρα είναι ιδιαίτερα θετικός στις κινήσεις που κάνει η Ιταλία υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι. 

«Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος και θετικός από το γεγονός ότι τώρα βλέπουμε στην Ιταλία και σε άλλες χώρες να γίνονται μεταρρυθμίσεις, τις οποίες φοβόμουν ότι δεν θα τις έβλεπα ποτέ στη ζωή μου. Μας αρέσει η ιδέα ότι δίνουμε κάτι, ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στον αρχιτέκτονα των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία. «Το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ιταλία τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ο Μάριο Ντράγκι».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Τι είπε στο Eurogroup για το νέο μηχανισμό της ΕΚΤ

UBS: Αυτά θα είναι τα 5 χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου της ΕΚΤ

Η «άμυνα» της ΕΚΤ για τα ομόλογα: Νέος μηχανισμός και επανεπενδύσεις του PEPP

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News