Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 11:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίση οπιοειδών: Γιατί οι ΗΠΑ μηνύουν την Walmart

Κρίση οπιοειδών: Γιατί οι ΗΠΑ μηνύουν την Walmart

H κυβέρνηση Τραμπ κατέθεσε μήνυση κατά της Walmart την Τρίτη κατηγορώντας τον κολοσσό λιανικής ότι συνέβαλε στην κρίση των οπιοειδών, που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς στις ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η εταιρεία απέτυχε να ελέγξει επαρκώς αμφίβολης αξιοπιστίας συνταγές γιατρών, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τους δικούς της φαρμακοποιούς. 

Στη μήνυση αναφέρεται ότι η Walmart προσπάθησε να ενισχύσει τα κέρδη της υποστελεχώνοντας τα φαρμακεία της και πιέζοντας τους υπαλλήλους να ανταποκρίνονται στις συνταγές γρήγορα. Έτσι ήταν δύσκολο οι φαρμακοποιεί που εργάζονταν για την εταιρία να απορρίπτουν παράτυπες συνταγές, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η διάδοση της κατάχρησης οπιοειδών φαρμάκων σε πανεθνικό επίπεδο. 

Η Walmart απορρίπτει τις κατηγορίες και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η μήνυση επινοεί μία νομική θεωρία η οποία αναγκάζει παρανόμως τους φαρμακοποιούς να μπαίνουν ανάμεσα στους ασθενείς και τους γιατρούς τους και μπερδεύεται περισσότερο με ανακρίβιες και επιλεκτική συγκέντρωση εγγράφων, που παρατίθενται εκτός πλαισίου». 

«Το να κατηγορείς τους φαρμακοποιούς ότι δεν αμφισβήτησαν τους γιατρούς, που ήταν εγκεκριμένοι να συνταντογραφούν οπιοειδή είναι μία προφανής προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη από την αποτυχία της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (DEA) να αποτρέψει κακούς γιατρούς από το να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα» συυμπληρώνει η Walmart και καταλήγει: «Πάντα δίναμε τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς μας να αρνηθούν να ανταποκριθούν σε προβληματικές συνταγές οπιοειδών και αρνήθηκαν πράγματι να καλύψουν χιλιάδες τέτοιες συνταγές». 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS