Business & Finance Σάββατο 25/06/2022, 13:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπ. Τζόνσον: Έκκληση για συγκράτηση στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

Μπ. Τζόνσον: Έκκληση για συγκράτηση στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

Οι μισθοί του Δημοσίου στη Βρετανία δεν μπορούν να αυξηθούν απότομα όπως ζητούν τα εργατικά συνδικάτα, καθώς κάτι τέτοια ελλοχεύει τον κίνδυνο να τροφοδοτήσει περεταίρω την άνοδο του πληθωρισμού.

Αυτό δήλωσε σήμερα Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε μια έκκληση προς του δημοσίους υπαλλήλους της χώρας.

«Αυτό που δεν μπορούμε να αντέξουμε είναι μια κατάσταση στην οποία οι αυξήσεις στους μισθούς απλώς θα εξαφανίζονται από τις περαιτέρω αυξήσεις των τιμών. Γι αυτό πρέπει να είστε υπεύθυνοι», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον στο Sky News.

Υπενθυμίζεται ότι σε υψηλό 40 ετών παρέμεινε τον Μάιο ο πληθωρισμός στη Βρετανία, με τις τιμές ενέργειας και τροφίμων ιδίως να εντείνουν την κρίση στο κόστος ζωής.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 9,1%, φτάνοντας σε επίπεδο αναμενόμενο από αναλυτές τις αγοράς. Είναι το υψηλότερο ποσοστό για χώρα στη G7. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα μάλιστα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανέβηκε στο 9%. Σημειώνεται όμως ότι η μεταβολή ήταν αρκετά μικρότερη σε μηνιαία βάση σε σχέση με την αντίστοιχη από τον Μάρτιο προς τον Απρίλιο, δίνοντας ελπίδες ότι πλησιάζει προς την κορύφωση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «συνολικά» η Τράπεζα της Αγγλίας είχε κάνει εξαιρετική δουλειά στη διαχείριση του πληθωρισμού τα τελευταία 25 χρόνια και προσέθεσε ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών οφείλεται στα προβλήματα με τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας ολοκλήρωσε την πέμπτη συναπτή συνεδρίαση με αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed και της κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, πραγματοποίησε ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 1,25% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Εμμένει σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός τον Μάιο

Τράπεζα της Αγγλίας: Σε υψηλό 13 ετών ανέβασε τα επιτόκια

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News