Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 22:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι γυναίκες προτιμούν τις επενδύσεις που βασίζονται σε αξίες. Τι σημαίνει αυτό για τον πλούτο τους

Οι γυναίκες προτιμούν τις επενδύσεις που βασίζονται σε αξίες. Τι σημαίνει αυτό για τον πλούτο τους

Οι γυναίκες προτιμούν να επενδύουν με τρόπο που βοηθάει το περιβάλλον και κάνει κοινωνικό καλό, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Τέτοιες επενδύσεις που βασίζονται σε αξίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση του γενικού ενθουσιασμού των γυναικών για επενδύσεις και στην τόνωση του μακροπρόθεσμου πλούτου, σύμφωνα με οικονομικούς ειδικούς.

Περίπου το 52% των γυναικών θα προτιμούσαν να επενδύσουν σε εταιρείες που έχουν θετικό κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cerulli Associates. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες είναι 44%.

Αν και δεν είναι τεράστιο χάσμα, μια διαφορά οκτώ ποσοστιαίων μονάδων εξηγεί πολλά για τη συμπεριφορά των επενδυτών, σύμφωνα με τον Scott Smith, ο οποίος ηγείται της έρευνας της Cerulli. Και αυτή η διαφορά παραμένει σε μεγάλο βαθμό κατά τη σύγκριση γυναικών και ανδρών σε διαφορετικές ομάδες ηλικίας και πλούτου, πρόσθεσε.

Η τάση υπάρχει και πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ. Περίπου το 43% των γυναικών (έναντι 34% των ανδρών) πιστεύουν ότι η στάση μιας εταιρείας σε κοινωνικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα είναι «πολύ σημαντική» όταν αποφασίζουν αν θα επενδύσουν, σύμφωνα με την S&P Global, η οποία ρώτησε επενδυτές σε 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Σχεδόν κάθε νέος πελάτης που παίρνω θέλει να επενδύσει έχοντας κατά νου τις αξίες του», δήλωσε η Cathy Curtis, πιστοποιημένη οικονομική σύμβουλος με έδρα το Όκλαντ της Καλιφόρνια, της οποίας οι πελάτες είναι κυρίως γυναίκες.

«Και αν δεν το έκαναν πριν, μου ζητούν να το κάνω τώρα», πρόσθεσε η Curtis, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Curtis Financial Planning και μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του CNBC.

Κριτήρια ESG

Τα επενδυτικά κεφάλαια που χρησιμοποιούν τις λεγόμενες περιβαλλοντικές, κοινωνικές αρχές και αρχές διακυβέρνησης έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις (γνωστές και ως «βιώσιμα» κεφάλαια) θα μπορούσαν να επενδύσουν σε εταιρείες που επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή που προωθούν την ποικιλομορφία φύλου και φυλής, για παράδειγμα.

Οι επενδύσεις με κριτήρια ESG πέρυσι άγγιξαν το ποσό ρεκόρ των 70 δισ. δολ. – 14 φορές περισσότερο από ό,τι ήταν μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με τον Jon Hale, διευθυντή έρευνας βιωσιμότητας για την αμερικανική Sustainalytics, η οποία ανήκει στη Morningstar.

Υπήρχαν τρεις φορές περισσότερα αμοιβαία και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ESG το 2021 από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, με συνολικά περισσότερα από 350 δισε. δολ., είπε.

Οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο να επενδύσουν σε εταιρείες που: πληρώνουν στους εργαζομένους ένα δίκαιο μεροκάματο. είναι ηγέτες με περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές και που δεν πωλούν «αποκρουστικά» προϊόντα, όπως ο καπνός και τα πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με την Cerulli. Χαρακτηριστικό είναι ότι και άνδρες έχουν τις ίδιες τρεις πρώτες προτιμήσεις σε κριτήρια ESG.

«Είναι κάτι περισσότερο συναισθηματικό με τις γυναίκες», είπε η Curtis αναφορικά με τις επιλογές τους με κριτήρια ESG. «Είναι απόλυτες επειδή δεν θέλουν να επενδύσουν σε πράγματα που βλέπουν ότι είτε βλάπτουν το περιβάλλον (ή) βλάπτουν τους στόχους των γυναικών.

«Νοιάζονται πραγματικά για αυτά τα πράγματα».

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες τείνουν να επενδύουν λιγότερο συχνά από τους άνδρες συνολικά: Περίπου το 48% έχει σήμερα χρήματα στο χρηματιστήριο έναντι 66% των ανδρών, για παράδειγμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της NerdWallet. Αυτό συμβαίνει παρά τις ενδείξεις ότι οι γυναίκες επενδυτές τείνουν να είναι καλύτερες μακροπρόθεσμες επενδυτές από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Ένα τυπικό νοικοκυριό με επικεφαλής γυναίκες έχει επίσης λιγότερο πλούτο: περίπου 55 σεντς για κάθε δολάριο πλούτου που κατέχει το τυπικό νοικοκυριό υπό την ηγεσία των ανδρών, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank of St. Louis. Μεταξύ των λογαριασμών συνταξιοδότησης των νοικοκυριών, η τυπική γυναίκα έχει εξοικονομήσει 28.000 δολ., ποσό λιγότερο από τα μισά από τα 69.000 δολ. που αναφέρουν οι άνδρες, σύμφωνα με έρευνα του Transamerica Center.

Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά των γυναικών έχει τη δυνατότητα να τις κάνει πιο ενθουσιώδεις για τις επενδύσεις συνολικά, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επωφελές για τη μακροπρόθεσμη δημιουργία πλούτου, είπαν οι ειδικοί.

Αποδόσεις επένδυσης

Στην πραγματικότητα, οι αξίες των γυναικών τείνουν να υπερισχύουν των εκτιμήσεων σχετικά με τις αποδόσεις των επενδύσεων, προσθέτει η Curtis.

Μεταξύ όλων των μεμονωμένων επενδυτών, το 70% πιστεύει ότι η βιώσιμη επένδυση συνεπάγεται χρηματοοικονομικό συμβιβασμό (από 64% το 2019), σύμφωνα με το Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing. Το μερίδιο είναι υψηλότερο (83%) μεταξύ των millennials σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, τα δεδομένα δεν φαίνεται να υποστηρίζουν αυτόν τον «μύθο», σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Περίπου το 74% των βιώσιμων κεφαλαίων ανήκει στο πρώτο μισό των αντίστοιχων επενδυτικών κατηγοριών τους τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη Morningstar. Με άλλα λόγια, οι επενδυτές κεφαλαίων ESG έτειναν να μην θυσιάζουν την απόδοση για τις αξίες τους., καθώς, τα κεφάλαια με κριτήρια ESG δεν έχουν πάντα καλύτερη απόδοση. Πολλοί είχαν ένα δύσκολο 2022, για παράδειγμα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της έκθεσης στον τεχνολογικό τομέα, είπαν οι ειδικοί.

«Για τους επενδυτές και τους συμβούλους που διστάζουν να επενδύσουν σε βιώσιμα κεφάλαια επειδή έχουν την εντύπωση ότι τέτοια αμοιβαία κεφάλαια έχουν χρόνια χαμηλή απόδοση, το (2021) αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι αυτό δεν είναι αλήθεια – όπως τα τελευταία πέντε χρόνια». είπε η Hale.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Elon Musk έχασε 12 δισ. δολάρια με δύο tweets

ΕΥ: Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες για τους Έλληνες CEOs

Ο αναβαθμισμένος ρόλος του διευθυντή της Βιώσιμης Ανάπτυξης – ΕSG

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS
ESG