Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 20:25
ΜΕΤΑΛΛΑ

Χαλκός: Απώλειες 25% από το υψηλό του Μαρτίου – Εισήλθε σε bear market

Χαλκός: Απώλειες 25% από το υψηλό του Μαρτίου – Εισήλθε σε bear market

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάστημα έτους κατέγραψε η τιμή του χαλκού, με απώλειες 6,5%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ανακόψουν την αύξηση του πληθωρισμού θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη και θα περιορίσουν τη ζήτηση για μετάλλα. 

Σε ελεύθερη πτώση και τα υπόλοιπα βιομηχανικά μέταλλα, με το νικέλιο να κάνει βουτιά 13% σε εβδομαδιαία βάση και τον κασσίτερο να υποχωρεί 22%, στη μεγαλύτερη πτώση από το 2005. 

«Εγκυμονεί ο κίνδυνος περαιτέρω απωλειών. Μία απότομη επιβράδυνση ή ύφεση διαφαίνεται στον ορίζοντα», ανέφερε ο ανεξάρτητος αναλυτής της Robin Bhar. 

Tα προθεσμιακά χαλκού στο Xρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν στη συνεδρίαση πτώση 0,5% στα 8.367 δολάρια ο τόνος, αφού όμως προς στιγμή βούλιαξαν στο επίπεδο των 8.122,50 δολαρίων, που σημαίνει μία πτώση 25% από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου και το οποίο σηματοδοτεί το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021. Aυτό σημαίνει ότι η αγορά του χαλκού έχει εισέλθει σε bear market, στέλνοντας προειδοποιητικό σημάδι για πιθανή επικείμενη ύφεση. 

Ο Bhar προβλέπει ότι ο χαλκός, ο οποίος χρησιμοποιείται στην ενέργεια και στις κατασκευές, μπορεί να διολισθήσει στις 7.000 έως 7.500 δολάρια, αν και η περιορισμένη προσφορά σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση στη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των τιμών. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να συγκρατήσει τον πληθωρισμό ακόμη και εάν ωθήσει σε άνοδο την ανεργία και εγείρει τον κίνδυνο οικονομικής επιβράδυνσης. 

Κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και η πτώση των τιμών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και μαζί και την ανάγκη για πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 
  
Η τιμή του κασσίτερου υποχώρησε σήμερα 10% στα 24.260 δολάρια ο τόνος, χαμηλότερα κατά 50% από το υψηλό του Μαρτίου. Το νικέλιο σημείωσε πτώση περίπου 7%, ενώ το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος 0,8% και 4% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Εμπορεύματα: Θα είναι η επόμενη μεγάλη αγορά που θα υποκύψει;

Σε τροχιά ανάπτυξης ο κλάδος βασικών μετάλλων της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την KPMG

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News