Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 20:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Cisco και Nike αποχωρούν από τη Ρωσία

Cisco και Nike αποχωρούν από τη Ρωσία

Οι αμερικανικές εταιρείες Cisco και Nike ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι σχεδιάζουν να αποχωρήσουν πλήρως από τη Ρωσία, καθώς ο ρυθμός αποχώρησης δυτικών εταιρειών από τη χώρα επιταχύνεται.

Η εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Cisco θα κλείσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, όπως δήλωσε η εταιρεία. 

Από την άλλη η Nike πραγματοποιεί πλήρη έξοδο από τη Ρωσία τρεις μήνες μετά την αναστολή των δραστηριοτήτων της εκεί, δήλωσε η εταιρεία κατασκευής αθλητικών ειδών.

Ξένες εταιρείες που επιδιώκουν να φύγουν από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός νέου νόμου που θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες ο οποίος θα επιτρέπει στη Μόσχα να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία και να επιβάλει ποινικές κυρώσεις, γεγονός που ενθάρρυνε ορισμένες επιχειρήσεις να επιταχύνουν την αποχώρησή τους. 

«Αυτό που ήταν μια στάλα γίνεται χείμαρρος», είπε ο Paul Musgrave, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, σχολιάζοντας τον τελευταίο γύρο εταιρειών που ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν.

Η Cisco ανέστειλε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων και των υπηρεσιών, στη Ρωσία τον Μάρτιο.

«Πήραμε τώρα την απόφαση να ξεκινήσουμε μια τακτική παύση των εργασιών μας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία», ανέφερε σε δήλωση που εστάλη μέσω email την Πέμπτη.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ανταγωνιστική της Cisco International Business Machines Corp (ΙΒΜ) άρχισε να κλείνει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και η Microsoft δήλωσε ότι έκανε ουσιαστικές περικοπές στις ρωσικές δραστηριότητές της.

Η απόσυρση κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Cisco, η IBM και η Microsoft περιορίζει την πρόσβαση σε κρίσιμο εξοπλισμό για τις ρωσικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά που ίσως τώρα να αναγκαστούν να εξαρτώνται από παλαιότερο εξοπλισμό και οικιακές εναλλακτικές λύσεις.

Η Cisco έχει προσφέρει επιλογές μετεγκατάστασης στους λίγες εκατοντάδες υπαλλήλους της σε αυτές τις χώρες, είπε. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποιες χώρες προσφέρθηκαν στους εργαζόμενους ως εναλλακτικές τοποθεσίες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News