Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 12:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 16 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 16 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Η απότομη αύξηση των τιμών μήνα με τον μήνα, έχει περιορίσει τόσο τις εξόδους των Ευρωπαίων όσο και τις αγορές προϊόντων.

Αποτέλεσμα η συγκράτηση αυτή των καταναλωτικών δαπανών να περάσει και να επηρεάσει αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη η οποία υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 51,9 μονάδες τον Ιούνιο το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, από 54,8 μονάδες τον Μάιο και αισθητά χαμηλότερα των προβλέψεων για τιμή στις 54 μονάδες. 

Σε χαμηλό από τον Απρίλιο του 2021 διολίσθησε ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών και συγκεκριμένα από τις 56,1 στις 52,8 μονάδες, επίσης αισθητά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 55,5 μονάδες. 

Από την πλευρά του, ο υποδείκτης για τον κλάδο της μεταποίησης κατρακύλησε σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών και συγκεκριμένα στις 52 μονάδες, από 54,6 μονάδες τον Μάιο και έναντι προβλέψεων για τιμή στις 53,9 μονάδες. Η αύξηση των τιμών έφερε τη ζήτηση για προϊόντα του κλάδου σε χαμηλό από τον Μάιο του 2020. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα του σύνθετου δείκτη αναφορικά με τις νέες επιχειρήσεις, ο οποίος από τις 53,3 μονάδες τον Μάιο, έπεσε τον Ιούνιο στις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μιας δραστηριότητας. 

«Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς η ώθηση της έντονης ζήτησης μετά την πανδημία έχει ήδη αρχίσει να εξασθενεί, δεχόμενη πιέσεις από το σοκ στο κόστος διαβίωσης και την επιδείνωση στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Ουίλιαμσον. 

moneyreview.gr
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News