Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 10:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Και επίσημα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα

Ρωσία: Και επίσημα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα

Η Ρωσία είναι και επίσημα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, καθώς από την έναρξη του πολέμου και λόγω των κυρώσεων, το ρωσικό πετρέλαιο δίνεται σε μειωμένη τιμή.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο. Εξ ου και οι ρωσικές εισαγωγές «εκθρόνισαν» την Σαουδική Αραβία, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής για τη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία ανέκτησε την πρώτη θέση των προμηθευτών στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο ύστερα από 19 μήνες.

Τον Απρίλιο η Ρωσία είχε στείλει περίπου 1,58 εκατ. βαρέλια ημερησίως ενώ η Σαουδική Αραβία έδινε 2,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δείχνοντας μία σαφή στροφή της Κίνας προς το ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως σημειώνει το BBC, η Κίνα αύξησε τις παραγγελίες από τη Ρωσία παρότι η ζήτηση υποχώρησε μετά τα σκληρά lockdown που επιβλήθηκαν και την επιβράδυνση της οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο, Κίνα και Ρωσία δήλωσαν πως η φιλία τους «δεν έχει όρια».

Σημειώνεται πως οι κινεζικοί ενεργειακοί κολοσσοί Sinopec και Zhenhua Oil έχουν αυξήσει τις παραγγελίες ρωσικού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, καθώς δέχθηκαν πολύ ευνοϊκές προσφορές, αφότου οι αγοραστές σε Ευρώπη και ΗΠΑ μείωσαν τις αγορές ενέργειας, εφαρμόζοντας τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Μόσχα είναι σε θέση να βρει αγοραστές για το πετρέλαιο της παρά τις δυτικές κυρώσεις, αν και αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία για το εμπάργκο: Θα βρει άλλους πελάτες

Κίνα: Σε συζητήσεις με τη Μόσχα για αγορά φθηνού πετρελαίου

Ρωσία: Στα 400 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» του εμπάργκο για την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News