Business & Finance Παρασκευή 17/06/2022, 15:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Μία δεκαετία θα χρειαστεί η οικονομία για να ανακάμψει από τις κυρώσεις

Ρωσία: Μία δεκαετία θα χρειαστεί η οικονομία για να ανακάμψει από τις κυρώσεις

Θα χρειαστεί μια δεκαετία για να επιστρέψει η ρωσική οικονομία στα προ των κυρώσεων επίπεδα του 2021, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της κορυφαίας τράπεζας της χώρας, Sberbank. 

Οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι οι πιο αυστηρές που έχει αντιμετωπίσει ένα κράτος στη σύγχρονη ιστορία. 

Οι ρωσικές επενδύσεις δέχθηκαν άμεσο πλήγμα και οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν στα ύψη, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν σε capital controls, να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο και να περιορίσουν τις δυνατότητες που έχουν οι ξένοι επενδυτές να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του German Gref, οι χώρες που επέβαλαν στη Ρωσία κυρώσεις ευθύνονται για το 56% των εξαγωγών της και το 51% των εισαγωγών της, όπως σημειώνει το Reuters.

«Αυτή είναι μια απειλή για το 15% του ΑΕΠ της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας βρίσκεται κάτω από τη φωτιά», είπε ο Gref, που είναι και πρώην υπουργός Οικονομίας, στο ετήσιο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

«Ως αποτέλεσμα -και αν δεν κάνουμε κάτι- μπορεί να χρειαστούμε περίπου μια δεκαετία για να επαναφέρουμε την οικονομία στα επίπεδα του 2021», είπε, ζητώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ρωσικής οικονομίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Πήρε 100 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας στις 100 ημέρες του πολέμου

Ρωσία: Σε επίπεδα Ιανουαρίου επέστρεψαν τα επιτόκια

Bruegel: Πότε θα «πονέσει» η Ρωσία από το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News