Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 22:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια κρίση; Πληθωρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζουν το ιταλικό χρέος

Ποια κρίση; Πληθωρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης στηρίζουν το ιταλικό χρέος

Οικονομολόγοι αισθάνονται ότι έχουν «ξαναζήσει» τον πανικό που παρατηρείται σήμερα στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους. «Ξαφνικά όλοι έχουν μία άποψη για τις ιταλικές ομολογιακές αποδόσεις», λέει ο Τζίλς Μόεκ, οικονομολόγος της γαλλικής ασφαλιστικής Axa. «Μου θυμίζει το 2012».

Φέρνοντας στο προσκήνιο μνήμες από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης πριν από 10 χρόνια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ετοιμάζεται ξανά να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο του κόστους δανεισμού, που έχει πλήξει κυρίως τις ευάλωτες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. 

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές σήμερα σε σχέση με τότε – όταν η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια και άρχισε να αγοράζει τεράστιες ποσότητες ομολόγων για να τιθασεύσει την κρίση χρέους που απειλούσε με διάσπαση την Ευρωζώνη.

Ορισμένες όμως από τις διαφορές αυτές είναι που κάνουν τη σημερινή κατάσταση περισσότερο ανησυχητική, όπως το υψηλότερο επίπεδο χρέους πολλών χωρών του ευρώ, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το κρατικό χρέος της Ιταλίας βρίσκεται πάνω από το 150% του ΑΕΠ – υψηλότερα από το 127% πριν από μία δεκαετία – ενώ το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί από το 162% του ΑΕΠ το 2012 στο 185% του ΑΕΠ πέρυσι.

Υπάρχουν όμως και κάποια θετικά σημεία. Ένα από αυτά, οι τράπεζες της Ευρώπης που αποτελούν τώρα περισσότερο πηγή δύναμης παρά αδυναμίας. Τράπεζες με μη επαρκές κεφάλαιο χρειάστηκε να διασωθούν στη διάρκεια της κρίσης του 2012. Έκτοτε, οι περισσότερες έχουν ισχυροποιήσει τους ισολογισμούς τους, δείχνοντας αντοχή παρά τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ακόμη μία σημαντική διαφορά είναι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 800 δισ.ευρώ που συστήθηκε το 2021 για τη στήριξη των χωρών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία.

«Αυτό που μετρά πραγματικά για τους επενδυτές δεν είναι το μέγεθος του χρέους αλλά η τάση στη σχέση χρέους/ΑΕΠ. Ένα μικρό χρέος που αυξάνεται ταχύτατα είναι κάτι πολύ ανησυχητικό, ένα μεγάλο όμως που υποχωρεί είναι λιγότερο ανησυχητικό», είπε ο Φρανσέσκο Τζιαβάνι, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.   

«Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη σημερινή περίοδο και στην κρίση του χρέους πριν από 10 χρόνια είναι ότι η τότε σχέση χρέους/ΑΕΠ αυξανόταν και η οικονομία επιβραδυνόταν. Σήμερα, η οικονομία βρίσκεται, τουλάχιστον έως τώρα, σε φάση ανάπτυξης και η σχέση χρέους/ΑΕΠ υποχωρεί», προσθέτει. 

Επίσης, η ΕΚΤ έχει σήμερα μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων. «Βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση από πλευράς ΕΚΤ αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Πολλά ταμπού έχουν σπάσει», σημειώνει η Λουκρέζια Ρέικλιν, καθηγήτρια Οικονομικών στο London Business School και πρώην επικεφαλής του τμήματος ερευνών της ΕΚΤ. 

Επιπλέον, ο πληθωρισμός, σήμερα στο 8,1%, καθιστά τα επίπεδα του χρέους να φαίνονται πολύ πιο διαχειρίσμα, επειδή υπολογίζονται έναντι του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο τείνει να αυξάνεται, όταν οι πιέσεις στις τιμές επιτείνονται. Επίσης, οι κυβερνήσεις συνήθως συλλέγουν περισσότερους φόρους όταν οι τιμές αυξάνονται. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Barclays: Ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους, τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News