Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 09:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρεοκόπησε η Revlon – Η ιστορία της

Χρεοκόπησε η Revlon – Η ιστορία της

Αίτηση χρεοκοπίας, στο πλαίσιο του Κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού νόμου, κατέθεσε η εταιρεία καλλυντικών Revlon, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί τα χρέη της, εν μέσω της κρίσης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και υψηλού πληθωρισμού.

Ο γίγαντας των καλλυντικών που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ρον Πέρελμαν αναζήτησε προστασία από τους πιστωτές της, με την αίτηση χρεοκοπίας να αναφέρει ότι διέθετε περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 2,3 δισ. δολαρίων στα τέλη Απριλίου. Τα συνολικά της χρέη ανέρχονται σε 3,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Το Chapter 11 επιτρέπει σε μια εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την αποπληρωμή των πιστωτών της. Η χρεοκοπία κλείνει μια δύσκολη περίοδο για την εταιρεία, η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται εδώ και χρόνια, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι νέα brands κερδίζουν μερίδια αγοράς.

Η εταιρεία που έχει ιστορία 90 χρόνων, ξεκίνησε να πουλά βερνίκια νυχιών στη δίνη της Μεγάλης Ύφεσης και αργότερα πρόσθεσε κραγιόν στη συλλογή της. Μέχρι το 1955, είχε γίνει ένα brand με διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Η ιδιοφυΐα των χρωμάτων που έχτισε μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Στις 11 Οκτωβρίου του 1906 γεννήθηκε στη Βοστόνη ο Τσαρλς Χάσκελ Ρέβσον, ο άνθρωπος που έχτισε μία επιχειρηματική αυτοκρατορία ομορφιάς και ονομάστηκε «βασιλιάς των καλλυντικών». Ο πατέρας του Σαμουέλ ήταν εβραϊκής καταγωγής Ρώσος και η μητέρα του, Ζανέτ, από την Αυστρία. Αρχικά μετανάστευσαν στον Καναδά, αλλά πριν από τη γέννησή του πέρασαν στις ΗΠΑ. Ήταν μία οικογένεια της βιοπάλης, που όμως ενδιαφερόταν πολύ για τη μόρφωση του μικρού Τσαρλς.

Ήδη από το σχολείο ξεχώριζε για την ικανότητά του να διακρίνει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου και να συνδυάζει ιδανικά διαφορετικά χρώματα. Ήταν μία «ιδιοφυΐα των χρωμάτων», όπως έλεγαν οι δάσκαλοί του, αλλά και ο εργοδότης του στην εταιρεία καλλυντικών Elka Compan. Ο Ρέβσον έμαθε πολλά εκεί και διέκρινε πως πρόκειται για μία βιομηχανία που μπορούσε να αλλάξει και να αναπτυχθεί ραγδαία. Ζήτησε να λάβει άδεια διανομέα της Elka, ώστε να προωθεί τα προϊόντα της πανεθνικά, αλλά το αφεντικό του δεν του έκανε τη χάρη. Τότε αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για το δικό εγχείρημα. 

Το 1932 ίδρυσε την Revlon (που παραπέμπει στο επίθετό του με αλλαγή του s σε l, για να είναι πιο εύηχο) και παρουσίασε επαναστατικά βερνίκια νυχιών. Τα νέα αυτά βερνίκια προσφέρονταν σε πολλές αποχρώσεις και ήταν οπάκ. Δεν άργησαν να κάνουν επιτυχία στην αγορά. Ακολούθησαν πολλά ακόμη είδη καλλυντικών, με επαναστατική φόρμουλα, με τον Άντριου Τομπάιας να πιστώνει στον Ρέβσον και τη Revlon τη μεταμόρφωση της βιομηχανίας καλλυντικών: «Μπήκε σε μία αγορά χωρίς επαγγελματίες, που στηριζόταν σε κατοίκον επιδείξεις, και έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 τη μεταμόρφωσε σε μία βιομηχανία αξίας 5 δισ. δολαρίων» έγραψε, όπως διαβάζουμε στο This Day in Business History του Francis Raymond.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News