Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 20:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τα δημοσιονομικά

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τα δημοσιονομικά

Το μήνυμα ότι η EKT δεν θα πρέπει να είναι μόνο τολμηρή αλλά και συνεπής με τις βασικές αρχές και την εντολή της, έστειλε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics (LSE). 

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να ανταποκρίνεται όχι μόνο στο γράμμα αλλά και στο πνεύμα της εντολής της», είπε η Λαγκάρντ. Άλλωστε, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εξετάζει ζητήματα που άπτονται της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς η βασική εντολή της είναι η σταθερότητα των τιμών. 

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάζει στο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% και η πολιτική της δεν πρέπει να κυριαρχείται από δημοσιονομικά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να υποκύψουμε στη δημοσιονομική κυριαρχία. Ούτε μπορούμε να υποκύψουμε στην κυριαρχία των χρηματοοικονομικών. Θα πρέπει να εστιάζουμε στην εντολή μας που είναι η σταθερότητα των τιμών», τόνισε. 

Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας. 

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η Λαγκάρντ είπε ότι ο πόλεμος έδειξε πως η Ευρώπη είναι επικίνδυνα εξαρτημένη από εχθρικούς προμηθευτές, όπως η Ρωσία. Σημείωσε επίσης, ότι ο πόλεμος σημαίνει ότι πολλές χώρες θα μείνουν χωρίς επαρκείς ποσότητες δημητριακών και σιτηρών και αυτό όχι στο πολύ μακρινό μέλλον. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πού θα φτάσουν τα επιτόκια: Πιο ψηλά, πιο γρήγορα – Οι νέες προβλέψεις 8 οίκων

EKT: Τα πέντε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις αγορές

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News