Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 14:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Πήρε 100 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας στις 100 ημέρες του πολέμου

Ρωσία: Πήρε 100 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας στις 100 ημέρες του πολέμου

Σχεδόν 100 δισ. δολάρια έχει κερδίσει η Ρωσία από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία. 

Τα έσοδα μειώνονται από τον Μάρτιο, καθώς πολλές χώρες γύρισαν την πλάτη στις ρωσικές εισαγωγές, αλλά παραμένουν υψηλά, διαπίστωσε το Centre For Research on Energy and Clean Air (CREA). Και προειδοποίησε για πιθανά κενά στις προσπάθειες περιορισμού των εισαγωγών από τη Ρωσία.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις ρωσικές εισαγωγές.

Ωστόσο, η έκθεση του CREA διαπίστωσε ότι η Ρωσία κέρδισε έσοδα 97 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες 100 ημέρες της σύγκρουσης με την Ουκρανία, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυνόταν για το 61% των εισαγωγών αυτών, αξίας περίπου 59 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το BBC.

Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν ξεπερνούσαν το 1 δισ. δολάρια την ημέρα. 

Ωστόσο, τα έσοδα εξακολουθούσαν να υπερβαίνουν το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία κατά τις πρώτες 100 ημέρες, με το CREA να εκτιμά ότι η Ρωσία ξοδεύει περίπου 876 εκατ. δολάρια την ημέρα για την εισβολή.

Η ΕΕ σχεδιάζει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου που φτάνουν δια θαλάσσης έως το τέλος του 2022, γεγονός που θα μειώσει τις εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα.

Επίσης, έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα εντός ενός έτους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει σε μια οριστική απαγόρευση.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού πετρελαίου αποστέλλονται τώρα στην Ινδία, η οποία αύξησε το μερίδιό της στις συνολικές εξαγωγές αργού της Ρωσίας από περίπου 1% πριν από την εισβολή στην Ουκρανία σε 18% τον Μάιο.

Εκτός από την Ινδία, άλλες χώρες που αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων είναι η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, αναφέρει η έκθεση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News