Business & Finance Κυριακή 12/06/2022, 18:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελέγχους στη λιανική αγορά καυσίμων ζητά η βρετανική κυβέρνηση

Ελέγχους στη λιανική αγορά καυσίμων ζητά η βρετανική κυβέρνηση

Η βρετανική κυβέρνηση ζητά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (CMA) της χώρας να προχωρήσει σε ελέγχους στη λιανική αγορά καυσίμων ώστε να διαπιστώσει εάν η μείωση των δασμών έχει μεταφερθεί στους καταναλωτές, καθώς οι τιμές έχουν φτάσει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Ο υπουργός Ενέργειας Kwasi Kwarteng δήλωσε την Κυριακή ότι η έρευνα θα αποκαλύψει γιατί οι τιμές των καυσίμων ανέκαθεν ανέβαιναν γρήγορα αλλά αργούσαν να πέσουν.

Η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των οικονομιών που ανοίγουν ξανά μετά την πανδημία.

Η Βρετανία μείωσε το φόρο καυσίμων κατά 5 πένες ανά λίτρο για ένα χρόνο τον Μάρτιο για να ελαφρύνει το βάρος εν μέσω γενικότερης επιδείνωσης του κόστους διαβίωσης για τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται και το μέσο κόστος για ένα οικογενειακό αυτοκίνητο αυξήθηκε πάνω από 100 λίρες για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Experian Catalist.

«Ο βρετανικός λαός είναι δικαίως απογοητευμένος που το πακέτο των 5 δισ. λιρών δεν φαίνεται να έχει φτάσει στις τιμές των προαστίων και ότι σε ορισμένες πόλεις, οι τιμές παραμένουν υψηλότερες από ό,τι σε παρόμοιες, κοντινές πόλεις», δήλωσε ο Kwarteng σε επιστολή του προς την Επιτροπή CMA.

Είπε ότι η αναθεώρηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά, περιφερειακούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού ανταγωνισμού, και τυχόν περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση ή η CMA για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία – Υπ. Μεταφορών: Δεν εξετάζουμε την έκδοση προσωρινής βίζας για εργαζόμενους από ΕΕ

Πώς να καίτε λιγότερη βενζίνη: 5 μύθοι και αλήθειες

Ο επτάψυχος πρωθυπουργός: Από μία κλωστή κρέμεται ο Τζόνσον

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News