Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 22:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάιντεν κατά πετρελαϊκών: Δεν κάνουν νέες εξορύξεις για να κρατούν ψηλά τις τιμές

Μπάιντεν κατά πετρελαϊκών: Δεν κάνουν νέες εξορύξεις για να κρατούν ψηλά τις τιμές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Exxon Mobil και άλλες πετρελαϊκές ότι εκμεταλλεύονται τις υψηλές τιμές βενζίνης, μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό 40 ετών. 

«Όλοι πλέον γνωρίζουν τα κέρδη της Exxon. Η Exxon έβγαλε πέρυσι περισσότερα χρήματα και από τον Θεό», είπε ο Μπάιντεν μιλώντας σε εκδήλωση στο λιμάνι του Λος Άντζελες. 

Η Exxon ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν πέρυσι στα 23 δισ.δολάρια, ενώ είχε έσοδα 26 δισ.δολαρίων τους τελευταίους 12 μήνες. Η τιμή της βενζίνης εκτινάχθηκε κατά μέσο όρο κοντά στα 5 δολάρια ανά γαλόνι σήμερα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους, επισημαίνοντας ότι προτιμούν να επαναγοράζουν τα αποθέματά τους παρά να κάνουν εξορύξεις στις περιοχές αυτές που έχουν ήδη εξασφαλίσει άδειες.

«Ο λόγος για τον οποίο δεν κάνουν εξορύξεις είναι ότι επαναγοράζουν το δικό τους απόθεμα, το οποίο θα πρέπει να φορολογηθεί με αντικειμενικό τρόπο και αγοράζοντας ξανά το δικό τους απόθεμα δεν πραγματοποιούν νέες επενδύσεις», είπε ο Μπάιντεν. «Πάντα πίστευα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι υπέρ των επενδύσεων. Exxon: ξεκινήστε να επενδύετε και αρχίστε να πληρώνετε τους φόρους σας, ευχαριστώ», είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας κάποιες αιχμές. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ευρώπη με το πετρέλαιο

CEOs κορυφαίων ενεργειακών: «Ναι» στο πετρέλαιο αλλά με νέες τεχνολογίες και χαμηλούς ρύπους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News