Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 15:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Σε επίπεδα Ιανουαρίου επέστρεψαν τα επιτόκια

Ρωσία: Σε επίπεδα Ιανουαρίου επέστρεψαν τα επιτόκια

Στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο επανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τα επιτόκια δανεισμού, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε ότι το εξωτερικό περιβάλλον ενέχει δοκιμασίες για την οικονομία της Ρωσίας και υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, σημείωσε κατά τη σημερινή απόφαση ότι «ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητα είναι μεγαλύτερης εμβέλειας» σε σχέση με την εικόνα που ανέμενε τον Απρίλιο.

Πρόκειται για την τέταρτη επιτοκιακή μείωση από τα τέλη Φεβρουαρίου. Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε το επιτόκιο δανεισμού στο 20%, ενώ τώρα επέστρεψε στο 9,5%. Η αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση συνεκλήθη μόλις μία ημέρα νωρίτερα και κατέληξε σε μείωση του επιτοκίου από 14% στο 11%.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία υποχώρησε στο 17,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 17,83% τον Απρίλιο, όποτε άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2002. Αυτή η εξέλιξη αφήνει να εννοηθεί ότι το πληθωριστικό σοκ που πυροδοτήθηκε με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατά πάσα πιθανότητα έχει υποχωρήσει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του National Settlement Depository της Ρωσίας

Πώς η Ρωσία έκανε το ρούβλι παγκόσμιο πρωταθλητή

Ρωσία: Θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News