Business & Finance Πέμπτη 9/06/2022, 08:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η κίνηση του Ιουλίου και το δίλημμα των 50 μονάδων βάσης

ΕΚΤ: Η κίνηση του Ιουλίου και το δίλημμα των 50 μονάδων βάσης

Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ανακοινώσει κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, τον επόμενο μήνα. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ήδη ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεών της, λέγοντας ότι θέλει να δώσει τέλος στο αρνητικό κόστος δανεισμού το τρίτο τρίμηνο, καθώς προσπαθεί να μετριάσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία, που ήδη πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Παρότι τα «γεράκια» της ΕΚΤ επιθυμούν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων να είναι της τάξης των  50 μονάδων βάσης, οι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί με μικρότερα βήματα, των 25 μονάδων βάσης, τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται στο -0,5% αυτή τη στιγμή.

Ειδικότερα, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών Ολλανδίας, Αυστρίας, Λετονίας και Σλοβακίας επιμένουν ότι η αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα πρέπει να είναι επιλογή. 

Αναλυτές της Deutsche Bank και της Bank of America κάνουν λόγο για επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, παρότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν θα επικρατήσουν τελικά οι απόψεις των «γερακιών». 

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ πριν από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό παραπέμπτουν σε μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, όμως έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα και για μεγαλύτερες κινήσεις τους επόμενους μήνες. Με τον πληθωρισμό στο 8,1%, η Λαγκάρντ θα δεχθεί έντονες πιέσεις για μεγαλύτερη αύξηση. 

Οι κινήσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν και από τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις της, οι οποίες αναμένεται να αποτυπώσουν καλύτερα τις επιπτώσεις από τον πόλεμο. 

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ. Πριν από τον κορωνοϊό, μία συνεδρίαση τον χρόνο γινόταν σε μέρος άλλο από την έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, με την παράδοση αυτή να επιστρέφει τώρα, έπειτα από τη διακοπή της πανδημίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

EKT: Τα πέντε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις αγορές

EKT: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων

Traders: Έρχεται ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μβ από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News