Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 20:24
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Kομισιόν: Επιστολή 9 χωρών για το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων στην αλυσίδα προσφοράς

Kομισιόν: Επιστολή 9 χωρών για το σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων στην αλυσίδα προσφοράς

Προειδοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυναν εννέα χώρες μέλη της Ε.Ε. να μην υπερβεί την εξουσία της όταν θέσει σε ισχύ ένα νέο σχέδιο για την προστασία της εφοδιαστικής αλυσίδας της ευρωπαϊκής κοινότητας σε περιόδους κρίσεων, σύμφωνα με επιστολή που έλαβε το Bloomberg.

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει το Εργαλείο Έκτακτης Ανάγκης για την Ενιαία Αγορά, με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετώπισε η Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θέλει να πιέσει για ελέγχους εξαγωγών, αποθήκευση αποθεμάτων, ζητώντας παράλληλα από τις εταιρείες να αναφέρουν τα επίπεδα αποθεμάτων κρίσιμων προμηθειών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Οι εννέα χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Δανία και η Ολλανδία, προειδοποίησαν την Επιτροπή σε κοινή επιστολή τους στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι το σχέδιό της δεν έχει σωστή κατεύθυνση, καθώς εστιάζει λιγότερο στα έκτακτα μέτρα και περισσότερο στο να κατευθύνει τις επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον εκτός κρίσης, προκειμένου να προετοιμαστούν για μελλοντικές δύσκολες περιόδους. 

Οι χώρες ζητούν να μην οριστούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως δημιουργία αποθεμάτων, παρακολούθηση και ενδυνάμωση των στρατηγικών αλυσίδων προσφοράς και υποχρεωτική καταχώρηση στοιχείων.

Τέτοιου είδους μέτρα ξεφεύγουν του αρχικού στόχου του συγκεκριμένου εργαλεία και ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν την Ε.Ε. σε αχαρτογράφητα νερά χωρίς σωστή προετοιμασία και υποστήριξη, αναφέρουν στην επιστολή τους οι εννέα χώρες. 

«Ζητάμε από την Κομισιόν να παραμείνει στους πρωταρχικούς στόχους της που διασφαλίζουν την ελεύθερη κίνηση αγαθών, υπηρεσιών και ατόμων, με μεγαλύτερη διαφάνεια, συντονισμό και γρήγορη λήψη αποφάσεων με βάση το σαφή ορισμό των κρίσεων με αναφορά στην ελευθερία κίνησης εντός της Ε.Ε.», σύμφωνα με την επιστολή. 

Εκτός από τις τρεις παραπάνω χώρες, η επιστολή υπογράφεται και από την Φινλανδία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Schroders: Πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί τις προμήθειες

«Έμφραγμα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω του πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News