Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 20:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Μειωμένα τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου – Πού οφείλεται

Ρωσία: Μειωμένα τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου – Πού οφείλεται

Η Ρωσία «βλέπει» τα κέρδη της να μειώνονται από τις εξαγωγές πετρελαίου της, παρότι η προμήθεια αργού μέσω θαλάσσης εκτινάχθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων. Αυτό συμβαίνει, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που κάνει η Μόσχα σε αγοραστές της στην Ασία προκειμένου να διοχετεύσει την πλεονάζουσα προσφορά που προοριζόταν στην Ευρώπη σε άλλες περιοχές, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση των εξαγωγικών δασμών. 

Οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας δια θαλάσσης αυξήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών έως τις 3 Ιουνίου, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου. Συνολικά 38 τάνκερ μετέφεραν 27,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα τέρμιναλ της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία των λιμενικών αρχών. Αυτό σημαίνει ότι η ημερήσια ροή πετρελαίου της έφθασε τα 3,94 εκατ. βαρέλια, ποσότητα αυξημένη 10/5 από τα 3,58 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαίου.  

Παρά το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν σταματήσει να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο, η Ρωσία διοχετεύει το αργό της στην Ασία, με αποτέλεσμα ο μέχρι τώρα αντίκτυπος να είναι περιορισμένος. Περίπου 660.000 βαρέλια ημερησίως ρωσικού αργού είχε προορισμό λιμάνια της Ινδίας το Μάιο, ποσότητα αυξημένη κατά 270.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Η ροή ρωσικού αργού δια θαλάσσης 

Οι εξαγωγές την εβδομάδα που έληξε 3 Ιουνίου συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη

Πηγή: Vessel tracking data monitored by Bloomberg

Η ροή του ρωσικού αργού από τα τέρμιναλ της Βαλτικής αυξήθηκε την εβδομάδα έως τις 3 Ιουνίου στα 417.000 βαρέλια ημερησίως, που σημαίνει αύξηση 29%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων. Η αύξηση αυτή αντιστάθμισε εν μέρει το μικρότερο όγκο που έφυγε από το λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, όπου η ροή πετρελαίου μειώθηκε κατά 57.000 βαρέλια ημερησίως, ήτοι 7%. 

Η ροή αργού

Η ρωσική ροή αργού δια θαλάσσης αυξήθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων

Πηγή: Vessel tracking data monitored by Bloomberg

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News