Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 16:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Airbus αντιμέτωπη με ζημιές 5 δισ. δολαρίων

Η Airbus αντιμέτωπη με ζημιές 5 δισ. δολαρίων

Το ενδεχόμενο να υποστεί ζημιές ύψους 5 δισ. δολαρίων φαντάζει ορατό για την Airbus, σε περίπτωση που το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει καταθέσει η αεροπορική εταιρεία X Bhd, θυγατρική της AirAsia, εγκριθεί.

Σε αυτή την περίπτωση η αεροπορική εταιρεία θα ακυρώσει τις παραγγελίες αεροσκαφών αξίας 5 δισ. δολαρίων, ωστόσο το σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει, καθώς τόσο η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροπλάνων όσο και άλλοι πιστωτές της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους με έδρα της Μαλαισία αντιτίθενται. 

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Airbus για την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού Ανάντ Εμάνουελ Στάνλεϊ, οι πιθανότητες είναι μεγάλες η εταιρεία να υποστεί σημαντικές ζημιές σε περίπτωση που ακυρωθεί η συμφωνημένη παραγγελία. 

«Η X Bhd έχει παραγγείλει και η εταιρεία μας έχει κατασκευάσει 7 αεροσκάφη τύπου A330neo, τα οποία βρίσκονται στις εγκαταστάσεις μας», ενώ όπως τόνισε ακόμη 71 αεροπλάνα είχαν παραγγελθεί, τα οποία και θα επηρεάσουν την κερδοφορία της Airbus εάν δεν παραδοθούν. 

Παρά τις ενστάσεις της Aibus η ασιατική αεροπορική εταιρεία κατέθεσε χθες Δευτέρα αίτηση για ειδική διαχείριση και παράλληλα επιδιώκει να έχει μία συνάντηση με τους πιστωτές της, έτσι ώστε να εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Άλλοι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Rolls-Royce έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν το σχέδιο, ενώ κάποιοι ελάχιστοι πιστωτές έχουν δηλώσει τη στήριξή τους σε αυτό. 

Η X Bhd με τη χθεσινή της αίτηση ζήτησε παράλληλα προστασία από τους πιστωτές της, δηλώνοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση των περιουσιακών της στοιχείων. 

Σύμφωνα με έγγραφο που τέθηκε υπόψη του Reuters, η ασιατική εταιρεία οφείλει στην Airbus 12 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών πριν την παράδοση των παραγγελιών για 118 αεροσκάφη. 

Το σχέδιο εξυγίανσης έχει καταρτιστεί από την εκμισθώτρια BOC Aviation Limited και η οποία υποστηρίζει ότι στους υπολογισμούς των χρωστούμενων δεν πρέπει να περιλαμβάνονται μελλοντικά χρέη. Το χρέος προς την Airbus αναλογεί στο 75% του συνολικού χρέους της AirAsia και το οποίο πρέπει να υποστεί αναδιάρθρωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News