Business & Finance Παρασκευή 18/06/2021, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαδούρο προς Μπάιντεν και επενδυτές: Ήρθε η ώρα για ένα deal

Μαδούρο προς Μπάιντεν και επενδυτές: Ήρθε η ώρα για ένα deal

Από το γραφείο του στο Καράκας ο Νίκολας Μαδούρο καταγγέλει την «παράλογη, εξτρεμιστική, ωμή» καταπίεση των ΗΠΑ και ευχαριστεί τους συμμάχους του σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Κούβα. Ωστόσο την ίδια ώρα στην 85λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg υπενθυμίζει ότι έχει επιτρέψει τη κυκλοφορία των δολαρίων, απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχει ένα σαφές μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν: «Ήρθε η ώρα για ένα deal». 

Η Βενεζουέλα, η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα παγκοσμίως, διψάει για εισροή ξένων κεφαλαίων και θέλει να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους και εμπορευμάτων. Τέσσερα χρόνια κυρώσεων έχουν τσακίσει την οικονομία της, ενώ οι πολιτικές Μαδούρο έχουν οδηγήσει στη μετανάστευση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας. 

«Αν η Βενεζουέλα δεν μπορεί να παράγει και να πουλάει πετρέλαιο, δεν μπορεί να παράγει και να πουλάει τον χρυσό, τον βωξίτη και τον σίδηρό της και δεν μπορεί να αντλήσει έσοδα από τις διεθνείς αγορές, πώς περιμένετε να πληρώσει τους κατόχους των κρατικών ομολόγων της;» λέει ο 58χρονος Μαδούρο, υπογραμμίζοντας «ότι η κατάσταση αυτή θα πρέπει άμεσα να αλλάξει», με άρση των κυρώσεων κατά του Καράκας. 

Πολλά έχουν ήδη αλλάξει από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ε.Ε. επέβαλαν κυρώσεις στο Καράκας και πρόσφεραν στήριξη στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό. Ο Γκουαϊδό έχει σήμερα μπει στο περθώριο και ο Μαδούρο κρατάει γερά τα ηνία της εξουσίας. Αλλά δεν άλλαξε το σημαντικότερο: Οι πολίτες της χώρας εξακολουθούν να υποφέρουν και οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στο Δυτικό Ημισφαίριο. 

Ο ίδιος ο Μαδούρο πάντως εξακολουθεί να πιστεύει ότι το deal για άρση των κυρώσεων όχι μόνο θα έρθει, αλλά θα οδηγήσει και σε μία πλημμύρα ξένων επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. «Η Βενεζουέλα θα γίνει η γη των ευκαιριών» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Προσκαλώ τους Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν, για να μην μείνουν πίσω». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News