Business & Finance Σάββατο 4/06/2022, 15:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων της Ουκρανίας: Ανοίξτε τα λιμάνια, είναι η μόνη λύση

Ο μεγαλύτερος παραγωγός τροφίμων της Ουκρανίας: Ανοίξτε τα λιμάνια, είναι η μόνη λύση

Καταστροφή. Αποκάλυψη. Αυτά είναι τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Τζον Ριτς για να περιγράψει την κατάσταση στην Ουκρανία, παρακολουθώντας τις δραστηριότητες της MHP, του μεγαλύτερου παραγωγού τροφίμων της χώρας.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) – ο κλάδος επισιτιστικής βοήθειας του ΟΗΕ – δεν έχει φτάσει στο σημείο να λέει ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αποκαλυπτική, αλλά πιστεύει ότι ο πόλεμος έχει επιπτώσεις, καθώς οι περιορισμένες εξαγωγές βασικών σιτηρών θα μπορούσαν να σημάνουν μία «καταστροφή πείνας». Σύμφωνα με έκθεση του WFP τον Απρίλιο, έως και 323 εκατομμύρια θα μπορούσαν να ζήσουν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας το 2022 λόγω της σύγκρουσης, έναντι 276 εκατομμυρίων ανθρώπων πριν από τον πόλεμο.

«Δεν βλέπω φως στην άκρη του τούνελ», είπε ο Ριτς, εκτελεστικός πρόεδρος της MHP, προσθέτοντας ότι εάν δεν επιλυθεί η επισιτιστική κρίση, «εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη» θα επηρεαστούν.

Η λύση είναι προφανής, αλλά περιορίζεται από τις γεωπολιτικές διαμάχες. Τα λιμάνια της Ουκρανίας κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας είναι αποκλεισμένα από τη Ρωσία, γεμάτα νάρκες και κατά τα άλλα επικίνδυνα για διέλευση λόγω των συγκρούσεων. Αλλά είναι το «κλειδί» για τη διασφάλιση της ροής των εμπορευμάτων της Ουκρανίας που τροφοδοτούν μεγάλες περιοχές του πλανήτη, παρέχοντας το 12% έως το 17% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού και καλαμποκιού.

Ο Ριτς είναι από τους πρώτους που ζητά να ανοίξουν τα λιμάνια. Φοβάται ότι η παραγωγή βασικών σιτηρών της εταιρείας του θα πάει χαμένη. Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία παράγει πουλερικά και καλλιεργεί σιτηρά. Οι εργαζόμενοί της έχουν προσαρμοστεί στη «νέα κανονικότητα» της παράδοσης βασικών τροφίμων σε μια εμπόλεμη ζώνη, με πυραύλους να πετούν από πάνω τους.

Στην πραγματικότητα, 45 εκατομμύρια τόνοι σοδειάς της MHP θα μπορούσαν να αποθηκευτούν φέτος, μια σοδειά που κανονικά «τρέφει τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Τουρκία, όλους», σύμφωνα με τον Ρίτς.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα αποτραπεί μια επισιτιστική κρίση; Oι χώρες-κλειδιά και το blame-game Ρωσίας και Δύσης

Ντράγκι: Ζήτησα από τον Πούτιν να σταματήσει να μπλοκάρει το σιτάρι στις αποθήκες της Ουκρανίας

Τουρκία: Σε συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία για άνοιγμα διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
arrow-top