Business & Finance Σάββατο 4/06/2022, 13:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ποτήρι μπύρας: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του στις βρετανικές πάμπ;

Ένα ποτήρι μπύρας: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή του στις βρετανικές πάμπ;

Η τιμή της μπύρας στις βρετανικές πάμπ έχει αυξηθεί περισσότερο από 70% από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, αγγίζοντας τις 8 στερλίνες (9,34 ευρώ) πρώτη φορά στο Λονδινο, εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού.

Η μέση τιμή για ένα ποτήρι μπύρας αυξήθηκε από τις 2,30 στερλίνες το 2008 σε 3,95 στερλίνες φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της CGA, με τις αλυσίδες πάμπ να απειλούν με ακόμη υψηλότερες αυξήσεις κυρίως εξαιτίας του κόστους του κριθαριού που έχει αυξηθεί δραματικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Σύμφωνα με την CGA, η πιο ακριβή τιμή είναι άνω των 8 στερλινών, για πρώτη φορά στα χρονικά της εν λόγω έρευνας και η πιο φθηνή κυμαίνεται γύρω στα 1,79 στερλίνες. 

Ο Γουάτσον, επικεφαλής της City Pub Group, που διαχειρίζεται 41 πάμπ στο Λονδίνο και στη Νότια Βρετανία, δήλωσε ότι τα συστατικά της μπύρας έχουν αυξηθεί κατά 10%, ο πληθωρισμός στους μισθούς έχει παρουσιάσει αύξηση 7% και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ενισχυθεί 100%, συνεπώς όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα είναι φυσικό να ωθήσει σε περαιτέρω άνοδο 12% έως 13% την τιμή μπύρας. 

Οι υπεύθυνοι των παμπ μετά δυσκολίας αγωνίζονται να κρατήσουν τις τιμές ως έχουν, σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν πελατεία μετά από μία παρατεταμένη περίοδο απομόνωσης λόγω Covid. Όμως, το αυξανόμενο κόστος κριθαριού – ένα από τα βασικά συστατικά της μπύρας – αποτελεί «λίαν αρνητικό» παράγοντα για τις ζυθοποιίες, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein. 

O Φερνάντο Τενενμπάουμ, οικονομικός διευθυντής της μεγαλύτερης ζυθοποιίας του πλανήτη Anheuser-Busch InBev, που παρασκευάζει τις Budweiser and Corona, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι τιμές μπύρας υπολείπονται του πληθωρισμού και υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Όμως εάν μειωθεί η ζήτηση, τότε αυτό θα είναι αρνητική εξέλιξη τόσο για τις τιμές όσο και για τις επιχειρήσεις του κλάδου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Carlsberg: Δεν θα δώσει καθοδήγηση για τα κέρδη του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Μαθήματα καριέρας από τις ιδρύτριες της πρώτης γυναικείας ζυθοποιίας στη Ν. Υόρκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News