Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 22:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπεζ Βιβλίο (Fed): «Κατέβασε ταχύτητα» η οικονομία το τελευταίο δίμηνο – Έντονες πληθωριστικές πιέσεις

Μπεζ Βιβλίο (Fed): «Κατέβασε ταχύτητα» η οικονομία το τελευταίο δίμηνο – Έντονες πληθωριστικές πιέσεις

Οι περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ παρουσίασαν «ελαφριά ή μέτρια» οικονομική ανάπτυξη τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με το Μπεζ Βιβλίο της Φέντεραλ Ριζέρβ.  

Ενώ και οι 12 περιοχές που εξετάζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παρουσιάζουν συνεχιζόμενη ανάπτυξη, το Μπεζ Βιβλίο της Fed αναφέρει ότι τέσσερις από τις περιοχές αυτές «είδαν» τον ρυθμό ανάπτυξης να επιβραδύνεται στη διάρκεια αυτής της περιόδο. 

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τα μέσα Απριλίου έως τις 22 Μαίου. 

Εκτός από τη γενικότερη θέση της για την οικονομία, η Fed σημειώνει ότι οι περισσότερες περιοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξήσεις των τιμών με «υψηλό ρυθμό». Ενώ σε δύο περιοχές η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού αποτελεί συνέχιση μίας τάσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε άλλες τρεις «οι αυξήσεις των τιμών μετριάστηκαν σε κάποιο βαθμό».

Επίσης, στο ήμισυ των περιοχών που εξετάζονται στο Μπεζ Βιβλίο της Fed, οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να έχουν τη δυνατότητα να μετακυλίουν το αυξανόμενο κόστος στους καταναλωτές, αν και σε ορισμένες εξ αυτών παρατηρήθηκε μικρότερος όγκος αγορών ή στροφή των καταναλωτών σε πιο φθηνά brands. 

«Σε κάποιες περιοχές, οι αυξήσεις των τιμών ήταν της τάξης του 4% έως 5%, ενώ σε μία μόνο περιοχή οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές υποβαθμίστηκαν για δύο διαδοχικά τρίμηνα», σύμφωνα με το Μπεζ Βιβλίο. 

Η έρευνα της Fed δημοσιοποιείται τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ έδειξαν συρρίκνωση 1,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021.

Αναφορικά με την αγορά εργασίας, το Μπεζ Βιβλίο σημειώνει ότι παρουσίασε «μέτρια ή μικρή» βελτίωση σε όλες τις περιοχές, αν και υπήρξαν κάποιες αναφορές για επιβράδυνση ή και πάγωμα στον ρυθμό αύξησης των προσλήψεων. 

«Ωστόσο, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό συνέχισαν να αναγκάζουν ορισμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν με ρυθμό κατώτερο της πλήρους δυναμικότητάς τους. Ως απάντηση, πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν να χρησιμοποιουν μέσα αυτοματοποίησης, να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζομένους τους και να αυξάνουν τους μισθούς», σύμφωνα με την έρευνα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της αμερικανικής οικονομίας: 35% πιθανότητες ύφεσης «βλέπει» η Goldman Sachs

Έρχεται ύφεση; Τι ακριβώς είναι και πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News