Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 20:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Δεν πλήρωσε τόκους ομολόγου – Ενεργοποιήθηκε η πληρωμή CDS

Ρωσία: Δεν πλήρωσε τόκους ομολόγου – Ενεργοποιήθηκε η πληρωμή CDS

Η Επιτροπή Πιστωτικών Παραγώγων επιβεβαίωσε ότι συνέβη αδυναμία πληρωμής σε CDS, επειδή η Ρωσία δεν συμπεριέλαβε τους πρόσθετους τόκους σε μια καθυστερημένη πληρωμή ομολόγων που έγινε στην αρχή του περασμένου μήνα.

Η ενεργοποίηση της ρήτρας πληρωμής ασφάλισης ωφελεί όσους είχαν αγοράσει τόσο τα ομόλογα όσο και τα CDS. Το υπό αμφισβήτηση ομόλογο έχει ήδη φθάσει στη λήξη του, επομένως οι ομολογιούχοι πρέπει να πληρωθούν δύο φορές – πρώτα στους ίδιους τους τίτλους και εν συνεχεία στην ασφάλιση.

The cost of insuring against a Russian default has spiked in recent months
  

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Ρωσία αγωνίζεται να παραμείνει βιώσιμη και να αποπληρώσει το ξένο χρέος της εν μέσω των σαρωτικών κυρώσεων που της έχει επιβάλει η Δύηση.

Παρότι πρόκειται για ένα συγκριτικά μικρό ποσό, η αδυναμία πληρωμής του τόκου θα ενεργοποιήσει όλα τα υπό διαπραγμάτευση CDS της Ρωσίας, με το τελικό ποσό να τεθεί τελικά σε δημοπρασία. Τα συμβόλαια CDS κάλυψαν ρωσικό χρέος αξίας 1,5 δισ.δολαρίων στο τέλος του περασμένου μηνός, σύμφωνα με την Depository Trust & Clearing Corp. Πρόκειται για ποσό μικρότερο συγκριτικά με τα 3,2 δισ.δολάρια στα τέλη Απριλίου.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ρωσικά CDS, ενώ ταυτόχρονα αγόρασαν και κρατικά ή εταιρικά ομόλογα με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα CDS. 

Σε κανονικές συνθήκες, τα οικονομικά μιας τέτοιας συναλλαγής δεν έχουν πολύ νόημα. Το κόστος του χρέους και οι αντισταθμίσεις κινούνται αντίστροφα, συνήθως αντισταθμίζοντας το ένα το άλλο.

Όμως, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα μερίδιά τους σε ρωσικό ενεργητικό, εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας οργής, οι τιμές των ομολόγων έπεφταν ταχύτερα από ό,τι αυξανόταν το κόστος αντιστάθμισης.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πώς θα σπρώξουν τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην χρεοκοπία

Ρωσία: Πώς γλίτωσε στο παρά πέντε –και για τώρα- τη χρεοκοπία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News