Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 22:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν – Πάουελ με φόντο τον πληθωρισμό και την οικονομία

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν – Πάουελ με φόντο τον πληθωρισμό και την οικονομία

Με αφορμή τη συνάντηση – από τις σπάνιες φορές – που είχε με τον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να διακηρύξει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, μετατοπίζοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για την τιθάσσευση του υψηλού πληθωρισμού ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στο Κογκρέσο.

Ενώ υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών είναι κορυφαία του προτεραιότητα, ο Μπάιντεν είπε ότι το έργο αυτό είναι βασική μέριμνα της Fed.  

«Το σχέδιό μου είναι να αντιμετωπίσω τον πληθωρισμό. Αυτό ξεκινά με μια απλή πρόταση: σεβαστείτε τη Fed, σεβαστείτε την ανεξαρτησία της Fed, κάτι που έχω κάνει και θα συνεχίσω να κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση του Μπάιντεν με τον Πάουελ από τότε που ανέλαβε την εξουσία, με τον Μπάιντεν να υπενθυμίζει όλα αυτά που διακυβεύονταν όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν είχε συναντηθεί με τον τότε επικεφαλής της Fed, Πολ Βόλκερ, σχεδόν πριν από τέσσερις δεκαετίες, καθώς επεδίωκε να επανεκλεγεί εν μέσω καλπάζουσας πίεσης στις τιμές.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να δείξει ότι έχει πολλαπλασιάσει στο έπακρο τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, καθώς οδεύει προς τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου Κογκρέσου, όπου οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις ήδη ισχνές πλειοψηφίες τους. 

Ο Λευκός Οίκος έχει προσπαθήσει να μεταθέσει το βάρος της αντιμετώπισης των υψηλών τιμών στη Fed, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αυξανόμενο κόστος αποτελεί βασική ανησυχία των ψηφοφόρων. 

Ο Μπάιντεν επανέλαβε σήμερα ότι ο ρόλος του ως προέδρου είναι να δώσει στη Fed «τον χώρο που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά της», σημειώνοντας ότι δενπρόκειται να παρέμβει στο τόσο σημαντικά κρίσιμο έργο της. 

Ανεξαρτησία της Fed

Γενικότερα, οι πρόεδροι, με εξαίρεση τον Ντόναλντ Τράμπ, κάνουν δημόσιες διακηρύξεις ως προς τη δέσμευσή τους να κρατούν ανεξάρτητη την Fed και να αποφεύγουν δημοσίως να της ασκούν κριτική. 

Ο Τράμπ έσπασε την παράδοση αυτή, επικρίνοντας τακτικά την κεντρική τράπεζα και υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπει να ήταν πολύ πιο επιθετική στις επιτοκιακές μειώσεις.  

Ο Μπάιντεν προσπάθησε να κάνει τη διαφορά με τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι ο προκάτοχός του «υποβάθμισε τη Fed και οι προηγούμενοι πρόεδροι προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της, κάτι μη ενδεδειγμένο, σε περιόδους αυξημένου πληθωρισμού. Δεν θα το κάνω αυτό». 

Το σημερινό μήνυμα που έστειλε στη Fed από τη συνάντησή του με τον Πάουελ είναι ότι «σχεδιάζει να μείνει εκτός», όπως ανέφερε η Σεσίλια Ρόουζ, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου. 

Ο Μπάιντεν επικύρωσε τη δεύτερη θητεία Πάουελ στο τιμόνι της Fed, αποκαθιστώντας την παράδοση που θέλει τον προεδρο της κεντρικής τράπεζας που έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να παραμένει στη θέση του. 

Κορυφαία Προτεραιότητα

Ο Πάουελ έχει επικριθεί ότι καθυστέρησε να ελέγξει τον πληθωρισμό και τώρα έχει θέσει το στόχο αυτό κορυφαία του προτεραιότητα και γι΄αυτό έχει ξεκινήσει την πιο επιθετική πολιτική εδώ και δεκαετίες. 

Ο Μπάιντεν συζητήσε επίσης με τον Πάουελ για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και της παγκόσμιας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γουάλερ: Ανοικτός σε επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μβ έως ότου μειωθεί ο πληθωρισμός

Πρακτικά Fed: Ανοίγει ο δρόμος για επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μβ Ιούνιο και Ιούλιο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News