Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 10:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Έκοψε το φυσικό αέριο στην Ολλανδία

Ρωσία: Έκοψε το φυσικό αέριο στην Ολλανδία

Έκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την ολλανδική GasTerra η Gazprom, αφότου η εταιρεία δεν προχώρησε σε πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέλαβε τον Απρίλιο. 

Η Gazprom ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι πληρωμές πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το σχέδιο αέριο-για-ρούβλια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, οι οποίες είχαν αρνηθεί να πραγματοποιήσουν πληρωμές για φυσικό αέριο σύμφωνα με την εντολή του Πούτιν, που απαιτεί τη δημιουργία λογαριασμών σε ρούβλι σε ρωσική τράπεζα ως μέρος του διακανονισμού.

Οι απαιτήσεις αυτές, για τις χώρες που η Μόσχα θεωρεί «μη φιλικές», ισχύουν μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι πληρωμές για το αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τα νέα τραπεζικά στοιχεία, για τα οποία οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν έγκαιρα», ανέφερε η Gazprom.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται φυσικό αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι είχε κάνει εναλλακτικές διευθετήσεις για να καλύψει τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ανέμενε να λάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η GasTerra δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το νέο σύστημα πληρωμών, το οποίο περιελάμβανε τη δημιουργία λογαριασμών για τη μετατροπή των πληρωμών σε ευρώ σε ρούβλια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News