Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 22:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πέρασε και τα 121 δολάρια το brent – Σε υψηλό διμήνου

Πετρέλαιο: Πέρασε και τα 121 δολάρια το brent – Σε υψηλό διμήνου

Πάνω από τα 121 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκε η τιμή brent, αγγίζοντας υψηλό διμήνου, καθώς η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς και οι συναλλασσόμενοι έχουν προεξοφλήσει ότι η Ε.Ε. θα καταλήξει σε συμφωνία για ένα πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας. 

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ωστόσο περιορισμένος, καθώς η αγορά των ΗΠΑ παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. Η τιμή brent στο Λονδίνο καταγράφει άνοδο κοντά 2% στα 121,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείται πάνω από τα 117 δολάρια με άνοδο 1,8%.

«Ένας σημαντικός λόγος της ανόδου των τιμών είναι η επικείμενη άρση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στη Σαγκάη, σε μία εξέλιξη που γεννά προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης στην Κίνα», όπως σημειώνουν αναλυτές της Commerzbank.

Tην ίδια στιγμή, μία περαιτέρω απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου θα καθιστούσε ακόμη πιο σφιχτή την αγορά αργού, η οποία δέχεται ήδη πιέσεις σε επίπεδο προσφοράς σε μία περίοδο που παραδοσιακά η ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και άλλα καύσιμα είναι υψηλή καθώς αρχίζει η καλοκαιρινή σεζόν με έντονες μετακινήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. 

Την περιορισμένη προσφορά επιτείνει ακόμη περισσότερο η θέση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, που αντιστέκονται σθεναρά στις εκκλήσεις της Δύσης για αύξηση της παραγωγής τους. Ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει σταθερός στα σχέδιά του για αύξηση της παραγωγής του κατά 432.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, σύμφωνα με πηγές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 120 δολάρια εν αναμονή του εμπάργκο

Εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: Αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News