Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 21:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται παγκόσμια ύφεση; Όχι, λένε οικονομολόγοι – Βλέπουν μόνο αύξηση τιμών και επιβράδυνση

Έρχεται παγκόσμια ύφεση; Όχι, λένε οικονομολόγοι – Βλέπουν μόνο αύξηση τιμών και επιβράδυνση

Μπορεί να μην επίκειται μία παγκόσμια ύφεση, όμως σίγουρα ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλότερο κόστος και επιβράδυνση της ανάπτυξης, διαμηνύουν οικονομολόγοι.

«Ο στασιμοπληθωρισμός δεν θα είναι κάτι ξαφνικό», αναφέρει ο Σίμον Μπάπτιστ, επικεφαλής οικονομολόγος τoυ Εconomist Intelligence Unit (ΕΙU), ο οποίος ωστόσο αποκλείει μία αιφνιδιαστική ύφεση μετά από μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού. 

«Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμοί λόγω πανδημίας εξακολουθούν να δημιουργούν χάος στις αλυσίδες προσφοράς, ο στασιμοπληθωρισμός θα εξακολουθήσει να υπάρχει τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρει ο Μπάπτιστ. 

«Οι τιμές εμπορευμάτων θα αρχίσουν να υποχωρούν από το επόμενο τρίμηνο, όμως θα παραμείνουν σταθερά υψηλότερες σε σχέση με τα προ του πολέμου επίπεδα, για τον απλό λόγο ότι η ρωσική προσφορά πολλών εμπορευμάτων θα περιοριστεί σε μόνιμη βάση», εξήγησε. 

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ύφεσης, πολλοί καταναλωτές έχουν μεγάλες αποταμιεύσεις για να ανταποκριθούν σε μία δύσκολη κατάσταση, σημειώνει ο οικονομολόγος του EIU. «Συνεπώς, έως κάποιο βαθμό, ίσως η κατάσταση να μην είναι τόσο άσχημη όσο υποδηλώνουν τα νούμερα».  

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital, Σέιν Όλιβερ, δεν βλέπει ούτε και αυτός ύφεση στον ορίζοντα, τουλάχιστον για τους επόμενους 18 μήνες. «Οι καμπύλες των αποδόσεων δεν προοιωνίζονται ύφεση», υποστήριξε, ενώ έχει την άποψη ότι μία βαθιά bear market μπορεί να αποφευχθεί σε ΗΠΑ και Αυστραλία. 

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι οικονομολόγοι που θεωρούν ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος η προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού να οδηγήσει σε ύφεση. 

«Όσο περισσότερο διάστημα παραμένει στα ύψη ο πληθωρισμός, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να τον τιθασσεύσουν χωρίς να πυροδοτήσουν ύφεση», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital, Σέιν Όλιβερ.

Από την πλευρά της, η Βίκι Ρέντγουντ της Capital Economics, έχει εμπιστοσύνη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό χωρίς να πυροδοτήσουν ύφεση. «Όμως, εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες και ο πληθωρισμός αποδειχθούν πιο επίμονοι απ΄ό,τι αναμένεται, τότε η ανάγκη για επιτοκιακές αυξήσεις θα γίνει μεγαλύτερη και δεν αποκλείεται ο κίνδυνος μίας ύφεσης», συμπλήρωσε. 

«Μία ύφεση που θα μοιάζει με σοκ αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσε ο Βόλκερ δεν μπορεί να αποκλειστεί», κατέληξε. Το σοκ Βόλκερ συνέβη όταν ο πρώην πρόεδρος της Fed, Πόλ Βόλκερ, αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει τη διψήφια άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Τι να κάνετε τα χρήματά σας στον καιρό του πληθωρισμού

Παγκόσμια Τράπεζα: Δύσκολο να αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση

Μόνιχαν (Bank of America): Τίποτε δεν θα σταματήσει τις δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News