Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 20:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Έτοιμη για συνεργασία με Τουρκία για μεταφορά αγαθών μέσω Μαύρης Θάλασσας

Ρωσία: Έτοιμη για συνεργασία με Τουρκία για μεταφορά αγαθών μέσω Μαύρης Θάλασσας

Έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ελεύθερη διαμετακόμιση αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών από την Ουκρανία, είναι η Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη, ο Πούτιν «τόνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών υπογραμμίστηκε πως ο Ερντογάν δήλωσε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο σε έναν «μηχανισμό παρατηρητή» μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Ηνωμένων Εθνών, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας οι περιοχές κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων που «απελευθερώθηκαν από τρομοκράτες» πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο τηλεγράφημα του, το Anadolu κάνει λόγο για συνεχιζόμενες «επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK σε αμάχους και στη γειτονική Τουρκία».

Σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία, η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού, YPG, θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του PKK.

 

Πηγή: AFP

 

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Αβάσιμες οι κατηγορίες για ευθύνη της Ρωσίας στην επισιτιστική κρίση

Τουρκία: Σε συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία για άνοιγμα διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News