Business & Finance Κυριακή 29/05/2022, 09:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: Αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι

Εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: Αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι

Αναθεωρημένη πρόταση για το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας εξετάζουν σήμερα οι πρέσβεις των χωρών-μελών, καθώς κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιέζουν να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. 

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει να εξαιρεθούν για ένα διάστημα από το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου οι προμήθειες που γίνονται μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Druzhba, σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ουγγαρίας. 

Ουσιαστικά, προτείνεται να καταργηθούν σταδιακά μόνο οι θαλάσσιες μεταφορές του ρωσικού πετρελαίου και στη συνέχεια να επεκταθεί το εμπάργκο και στις μεταφορές μέσω του Druzhba, όταν έχει βρεθεί μια λύση που να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκης της Ουγγαρίας και άλλων χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται στην Ευρώπη μεταφέρονται δια θαλάσσης. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, μία τέτοια συμβιβαστική λύση θα αγόραζε χρόνο για την Ουγγαρία, ώστε ο πρωθυπουργός Viktor Orban να μπορέσει να διευθετήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης των προμηθειών μέσω του αγωγού.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η Ουγγαρία αντιδρά στην πρόταση για το εμπάργκο που της δίνει προθεσμία έως το 2024 για να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια περισσότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς η απόφαση για το εμπάργκο απαιτεί ομοφωνία, η Ουγγαρία ουσιαστικά μπλοκάρει ολόκληρο το πακέτο των κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης περιοριστικά μέτρα για τις ρωσικές τράπεζες, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις αγορές ακινήτων.

Πάντως, εάν εξαιρεθούν οι αγωγοί από το εμπάργκο, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα μέτρα, καθώς η Ρωσία έστελνε περίπου  720.000 βαρέλια αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του βασικού της αγωγού στην περιοχή πέρυσι. Μέσω πλοίων έστελνε 1,57 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: Συζητείται να εξαιρεθούν προσωρινά οι αγωγοί

Ρωσία: Επιπλέον έσοδα 13,7 δισ.ευρώ φέτος από τις εξαγωγές πετρελαίου της

Το κόλπο του ship-to-ship: Πώς ρέει το «απαγορευμένο» ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News