Business & Finance Παρασκευή 27/05/2022, 14:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: Συζητείται να εξαιρεθούν προσωρινά οι αγωγοί

Εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: Συζητείται να εξαιρεθούν προσωρινά οι αγωγοί

Να εξαιρεθούν, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι παραδόσεις μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Druzhba από το πετρελαϊκό εμπάργκο συζητούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Ουγγαρίας για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, μία τέτοια συμβιβαστική λύση θα αγόραζε χρόνο για την Ουγγαρία, ώστε ο πρωθυπουργός Viktor Orban να μπορέσει να διευθετήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης των προμηθειών μέσω του αγωγού.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, η Ουγγαρία αντιδρά στην πρόταση για το εμπάργκο που της δίνει προθεσμία έως το 2024 για να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια περισσότερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς η απόφαση για το εμπάργκο απαιτεί ομοφωνία, η Ουγγαρία ουσιαστικά μπλοκάρει ολόκληρο το πακέτο των κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης περιοριστικά μέτρα για τις ρωσικές τράπεζες, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και τις αγορές ακινήτων.

Η Βουδαπέστη έχει πει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 770 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πετρελαϊκής βιομηχανίας της. Η Κομισιόν, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, έχει πει ότι θα διαθέσει έως και 2 δισ.  ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές για τις χώρες-μέλη, αλλά ακόμα και αυτό δεν πείθει την Ουγγαρία.

Το ζήτημα θα συνεχίσει να συζητείται την Παρασκευή, αναφέρει το Bloomberg. Μία από τις επιλογές που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να αφαιρεθούν από το πακέτο των κυρώσεων όλα τα μέτρα που έχουν σχέση με το πετρέλαιο.

Πάντως, εάν εξαιρεθούν οι αγωγοί από το εμπάργκο, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τα μέτρα, καθώς η Ρωσία έστελνε περίπου  720.000 βαρέλια αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του βασικού της αγωγού στην περιοχή πέρυσι. Μέσω πλοίων έστελνε 1,57 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το κόλπο του ship-to-ship: Πώς ρέει το «απαγορευμένο» ρωσικό πετρέλαιο

Πώς η Ρωσία έκανε το ρούβλι παγκόσμιο πρωταθλητή

Τζορτζ Σόρος: Έτσι μπορεί να πιέσει τον Πούτιν η Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News