Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 20:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Έτοιμος για επίλυση της κρίσης τροφίμων με όρο την άρση των κυρώσεων

Πούτιν: Έτοιμος για επίλυση της κρίσης τροφίμων με όρο την άρση των κυρώσεων

Το μήνυμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης τροφίμων έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, με την προϋπόθεση όμως ότι η Δύση θα άρει τις κυρώσεις, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε έμφαση ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση τροφίμων μέσω της εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων, με τον όρο όμως ότι η Δύση θα αποσύρει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στη Μόσχα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Η Ουκρανία έκανε λόγο για «εκβιασμό» από πλευράς της Ρωσίας, ενώ η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι ο Πούτιν ζητά από τον κόσμο λύτρα χρησιμοποιώντας ως όπλο την κρίση τροφίμων που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απομόνωση των λιμένων της Ουκρανίας από την Ρωσία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι κορυφαίοι εξαγωγείς. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές σιτηρών, μαγειρικών ελαίων, καυσίμων και λιπασμάτων να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. 

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα επιβατηγά πλοία είναι τώρα ασφαλή να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τον πλήρη έλεγχο. Σημείωσε επίσης ότι ο κίνδυνος από νάρκες γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης έχει τώρα περιοριστεί σημαντικά. 

Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έξι ξένα πλοία μεταφορών ξηρού φορτίου που βρίσκονται στο λιμάνι μπορούν τώρα να αποπλεύσουν. Τα πλοία έχουν σημαία Βουλγαρίας, Δομηνικανής Δημοκρατίας, Λιβερίας, Παναμά, Τουρκίας και Τζαμάικα. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Έκκληση από Στάινμαϊερ σε Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο

Κλειστά λιμάνια, γραφειοκρατία και Ρωσία μπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News