Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 15:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 

Ελαφρά επιβράδυνση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ωστόσο παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα σε ένα περιβάλλον στο οποίο ασκούνται πιέσεις, τόσο από την πλευρά της προσφοράς εξαιτίας της έλλειψης σε πρώτες ύλες, όσο και από την πλευρά της ζήτησης από τη στιγμή που ο πληθωρισμός ίπταται. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σημείωσε ιστορικό υψηλό ρεκόρ ανερχόμενος στο 7,4%. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε τον Μάιο στις 54,9 μονάδες, από 55,8 μονάδες τον Απρίλιο κι έναντι 55,3 μονάδων των εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση μια δραστηριότητας. 

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, ο υποδείκτης που μετρά τη δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020 και συγκεκριμένα στις 54,4 μονάδες, από 55,5 κι έναντι προβλέψεων για 54,9 μονάδες. Ωστόσο ο δείκτης της παραγωγής για τον εν λόγω κλάδο σημείωσε άνοδο στις 50,7 μονάδες από τις 51,2. 

Ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών, υποχώρησε επίσης στις 56,3 μονάδες, από 57,7 μονάδες τον Απρίλιο κι έναντι εκτιμήσεων για 57,5 μονάδες. 

Η ζήτηση για τις υπηρεσίες επίσης επιβραδύνθηκε, κάτι που αποτυπώνεται στην πτώση του δείκτη για τις νέες επιχειρήσεις του κλάδου, οποίος έπεσε στις 55,2 μονάδες, από 56,6 μονάδες, οι εταιρείες ωστόσο προσέλαβαν περισσότερο προσωπικό από ότι τον Απρίλιο. 

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο δείκτης που μετρά τις τιμές της παραγωγής και συγκεκριμένα στις 76 μονάδες, υποχωρώντας από το υψηλό ρεκόρ των 77,3 μονάδων τον Απρίλιο. Και τον Μάιο, οι μεταποιητές αναγκάσθηκαν να μετακυλήσουν το κόστος των πρώτων υλών στους καταναλωτές. 

Οι επιχειρηματίες δεν αισθάνονται και πολύ αισιόδοξοι αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές, κάτι που αποτυπώνεται στον δείκτη των μελλοντικών προσδοκιών, ο οποίος κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 και συγκεκριμένα στις 59,6 μονάδες, από 60,5 τον Απρίλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News