Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 07:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Απανωτά χτυπήματα στην παγκόσμια οικονομία – Ποιο είναι το σημείο κλειδί

ΔΝΤ: Απανωτά χτυπήματα στην παγκόσμια οικονομία – Ποιο είναι το σημείο κλειδί

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη ενδεχομένως με τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζει σε σχετική ανάλυση το ΔΝΤ, με αφορμή την συγκέντρωση επιχειρηματιών και παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός. Ωστόσο, η δυνατότητα ανταπόκρισης στις προκλήσεις περιορίζεται λόγω του γεωοικονομικού κατακερματισμού, σημειώνει η ανάλυση.

Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία κρίση εν μέσω κρίσης, αναφέρουν ειδικότερα σε μήνυμά τους στο blog του Ταμείου, η πρόεδρος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα Γκόπιναθ και η διευθύντρια για την Στρατηγική, Πολιτική και Αξιολόγηση Τμημάτων στο ΔΝΤ, Σέιλα Παζαρμπασίογλου, αναφερόμενες στον πόλεμο στην Ουκρανία που ξέσπασε αμέσως μετά την πανδημική κρίση.

Ως αποτέλεσμα των κρίσεων αυτών έχουν χαθεί ζωές, επιβαρύνεται η ανάπτυξη και κλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, σημειώνει η ανάλυση. Το κόστος τροφίμων και ενέργειας ασκεί πίεση στα νοικοκυριά σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν κράτη, επιχειρήσεις και οικογένειες με υψηλά επίπεδα χρέους. Οι χώρες και οι επιχειρήσεις καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, λόγω των συνεχών αναταραχών. Παράλληλα, σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις στα παγκόσμια χρηματιστήρια και η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο.

ΔΝΤ: Απανωτά χτυπήματα στην παγκόσμια οικονομία – Ποιο είναι το σημείο κλειδί-1

Εμπόδιο στην αντιμετώπιση όλων των παραπάνω απειλών είναι ο κίνδυνος ενός γεωοικονομικού κατακερματισμού, ενός ακόμη αποτελέσματος του πολέμου στην Ουκρανία. Οι εντάσεις στον κλάδο του εμπροίου, των τεχνολογικών προτύπων και της ασφάλειας κλιμακώνονται επί χρόνια, υπονομεύοντας την ανάπτυξη, αλλά και την εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Οι εντάσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω από την έναρξη του πολέμου, καθώς έκτοτε περίπου τριάντα χώρες έχουν περιορίσει το εμπόριο τροφίμων, ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων. Η ανάλυση προειδοποιεί ότι εάν ενισχυθούν τέτοιου είδου τακτικές, οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές κατά μήκος του πλανήτη, επηρεάζοντας τους εργαζομένως ανεξαιρέτως μισθολογικής βαθμίδας.

Ειδικότερα, εάν μεταβληθούν ανάλογα οι εφοδιαστικές αλυσίδες και τεθούν εμπόδια στις επενδύσεις, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα δυσκολευτούν να πουλήσουν προϊόντα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και ουσιαστικά να ενισχύσουν το ΑΕΠ τους. Αντίστοιχα, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν περισσότερα για να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Επίσης, θα υπήρχε πλήγμα στην παραγωγικότητα.

Οι τέσσερις προτεραιότητες

Το ΔΝΤ θέτει τέσσερις προτεραιότητες για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο σύστημα. Πρώτον, σημειώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο τομέας του εμπορίου με την άρση των εμπορικών περιορισμών, ώστε να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις, να πέσουν οι τιμές ορισμένων προϊόντων και συνολικά να αναπτυχθεί η απαραίτητη ανθεκτικότητα στα εξωγενή σοκ. Δεύτερον, το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεργασία για μείωση του χρέους, ιδίως των χωρών με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Τρίτον, στην ανάλυση τονίζεται η σημασία εκσυγχρονισμού των διασυνοριακών πληρωμών, καθώς αποτελεί εμπόδιο στην παγκόσμια ανάπτυξη. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς κατά την ανάλυση του ΔΝΤ πρόκειται για την «υπαρξιακή απειλή, η οποία ελλοχεύει» σε όλους τους κλάδους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

IIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές

Goldman Sachs: Έχει τελειώσει η παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε;

Γιατί ο πλανήτης δεν κινδυνεύει από ένα πετρελαϊκό σοκ;

Το τέλος του εύκολου χρήματος φέρνει παγκόσμιο σοκ 410 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News