Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 17:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός: «Καμπανάκι» για οικονομική καταιγίδα από επιχειρηματίες και παγκόσμιους ηγέτες

Νταβός: «Καμπανάκι» για οικονομική καταιγίδα από επιχειρηματίες και παγκόσμιους ηγέτες

Πολλαπλές απειλές για την παγκόσμια οικονομία βλέπουν επιχειρηματίες και ηγέτες κυβερνήσεων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, με ορισμένους μάλιστα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας ύφεσης.

Το Φόρουμ φέτος πραγματοποιείται εν μέσω μίας θυελλώδους κατάστασης παγκοσμίως, με τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ε.Ε. να καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών. Οι πληθωριστικές πιέσεις υπονομεύουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, κλονίζοντας τις διεθνείς αγορές χρήματος και ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, σε αύξηση επιτοκίων. Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις στις αγορές πετρελαίου και τροφίμων από την εισβολή στην Ουκρανία και τα lockdown για την COVID-19 στην Κίνα, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

«Έχουμε τουλάχιστον τέσσερις κρίσεις, οι οποίες είναι συνυφασμένες η μία με την άλλη. Έχουμε υψηλό πληθωρισμό… έχουμε ενεργειακή κρίση… έχουμε επισιτιστική κρίση και έχουμε κλιματική κρίση. Και δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα αν συγκεντρωθούμε μόνο σε μία από τις κρίσεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Αλλά εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, πραγματικά φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια παγκόσμια ύφεση με τρομερές επιπτώσεις… στην παγκόσμια σταθερότητα», δήλωσε ο Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πάνελ του WEF.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για δεύτερη φορά φέτος, επικαλούμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και χαρακτηρίζοντας τον πληθωρισμό ως «ξεκάθαρο και παρόντα κίνδυνο» για πολλές χώρες.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πρόκειται να μιλήσει την Τρίτη στο Νταβός, έχει προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός βρίσκονται σε αντίθετες πορείες, καθώς οι αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και πλήττουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. «Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής για την υπερ-παγκοσμιοποίηση», δήλωσε σε ανάρτησή της σε blog.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να γίνουν οι αλυσίδες εφοδιασμού λιγότερο αποτελεσματικές για λίγο και, κατά τη διάρκεια της μετάβασης, να δημιουργήσει πιο επίμονες πιέσεις κόστους για την οικονομία», προσέθεσε η Λαγκάρντ. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί πως η Τράπεζα θα προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο για να μπει φρένο στον πληθωρισμό, παρόλο που είναι βέβαιο ότι το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα επιβαρύνει την ανάπτυξη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ένας δισεκατομμυριούχος γεννιέται κάθε 30 ώρες

IIF: Στα πρόθυρα της ύφεσης και ενός tantrum στις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News