Business & Finance Δευτέρα 23/05/2022, 08:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας δισεκατομμυριούχος γεννιέται κάθε 30 ώρες

Ένας δισεκατομμυριούχος γεννιέται κάθε 30 ώρες

Έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε 30 ώρες γεννά η πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Oxfam. Από το 2020, στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων έχουν ενταχθεί περίπου 573 άτομα, ανεβάζοντας το σύνολο των κροίσων παγκοσμίως σε 2.668. 

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Forbes, εξετάζει την αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων τα τελευταία δύο χρόνια, με αφορμή και την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι δισεκατομμυριούχοι έχουν δει τη συνολική καθαρή τους περιουσία να εκτινάσσεται κατά 3,8 τρισ. δολάρια, ή 42%, στα 12,7 τρισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεγάλο μέρος της αύξησης τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές, τα οποία υποβοηθήθηκαν από τις κυβερνήσεις που διοχέτευσαν χρήματα στην παγκόσμια οικονομία για να αμβλύνουν το οικονομικό πλήγμα του κορωνοϊού. Μεγάλο μέρος της αύξησης του πλούτου σημειώθηκε τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. 

Την ίδια στιγμή, ο Covid-19, οι αυξανόμενες ανισότητες και η εκτίναξη στις τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να ωθήσουν έως και 263 εκατ. ανθρώπους σε ακραία φτώχεια φέτος, αντιστρέφοντας την πρόοδο δεκαετιών, ανέφερε η Oxfam σε έκθεση που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα.

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο δραματική αύξηση της φτώχειας και της αύξησης του πλούτου την ίδια στιγμή στην ιστορία», είπε ο Max Lawson, επικεφαλής πολιτικών για τις ανισότητες της Oxfam, όπως αναφέρει το CNN. 

Οι δισεκατομμυριούχοι στον τομέα των τροφίμων και των αγροτικών επιχειρήσεων έχουν δει τον συνολικό πλούτο τους να αυξάνεται κατά 382 δισ. δολάρια, ή 45%, τα τελευταία δύο χρόνια. Περίπου 62 δισεκατομμυριούχοι τροφίμων δημιουργήθηκαν από το 2020.

Εν τω μεταξύ, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα εκτινάχθηκε κατά 53 δισ. δολάρια, ή 24%, από το 2020. 

Σαράντα νέοι δισεκατομμυριούχοι δημιουργήθηκαν στη φαρμακοβιομηχανία, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Covid-19 και έλαβε δισεκατομμυρίων σε δημόσια χρηματοδότηση.

Ο τομέας της τεχνολογίας έχει γεννήσει πολλούς δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένων επτά από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, όπως ο Έλον Μασκ της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft. Αυτοί οι άνδρες αύξησαν τον πλούτο τους κατά 436 δισ. δολάρια σε 934 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι πλουσιότεροι Έλληνες του Λονδίνου: Ο πόλεμος έφερε τα πάνω-κάτω στο κλαμπ των billionaires

Από μία αποθήκη στα δισεκατομμύρια: Η οικογένεια που πλουτίζει από την εκτίναξη του πληθωρισμού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News