Business & Finance Κυριακή 22/05/2022, 10:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε «κρίση πλούτου»; – «Έφυγαν» 5 τρισ. δολάρια από τις αρχές του 2022

ΗΠΑ: Σε «κρίση πλούτου»; – «Έφυγαν» 5 τρισ. δολάρια από τις αρχές του 2022

Η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο βρίσκεται σε μία δυσάρεστη και όχι και τόσο οικεία κατάσταση: γίνεται ολοένα και πιο φτωχή. 

Ο συνολικός καθαρός πλούτος των Αμερικανών αυξήθηκε με ιλιγγιώδη ρυθμό την τελευταία διετία, παρότι πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις «λύγισαν» υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι Αμερικανοί συσσώρευσαν έξτρα πλούτο 38,5 τρισ.δολαρίων από τις αρχές του 2020 έως τα τέλη του 2021, με αποτέλεσμα τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία να εκτιναχθούν στο επίπεδο ρεκόρ των 142 τρισ.δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Την ώρα όμως που οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μαθαίνουν να ζουν με τον κορωνοϊού και να επιστρέφουν στις προ της πανδημίας τάσεις όσον αφορά στις δαπάνες, αντιμετωπίζουν μία σπάνια απειλή: μία πτώση του πλούτου από τις αρχές του 2022, την οποία η JPMorgan Chase & Co. υπολογίζει σε τουλάχιστον 5 τρισ.δολάρια και η οποία θα μπορούσε να φθάσει τα 9 τρισ. έως τα τέλη του έτους. 

Μέχρι στιγμής, το βάρος έχει πέσει στους πλουσίους, με την περιουσία των δισεκατομμυρίων να έχει μειωθεί κατά 800 δισ.δολάρια εν μέσω της απότομης πτώσης των μετοχών, των κρυπτονομισμάτων και άλλων κατηγοριών ενεργητικού. Όμως και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν αρχίσει να υπονομεύουν την αγορά στέγης, με μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά να πιέζονται ιδιαίτερα. 

US stocks have tumbled amid recession fears, inflation surge
  

Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί 18%, ο Nasdaq 27% και ο δείκτης του Bloomberg για τα κρυπτονομίσματα έχει βυθιστεί 48%. 

Όλα αυτά συνιστούν ένα «σοκ του πλούτου που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση την οικονομία το επόμενο έτος», αναφέρουν οικονομολόγοι της JPMorgan.

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που παρακολουθεί τα περιουσιακά στοιχεία των 500 πλουσιότερων του πλανήτη, έχει υποχωρήσει κατά 1,6 τρισ. δολάρια από το απόγειο του Νοεμβρίου του 2021. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι Αμερικανοί που συμμετέχουν στο δείκτη, με απώλειες 797 δισ.δολαρίων. Βεβαίως, αυτό δεν κάνει και μεγάλη διαφορά εφόσον οι απώλειες του πλούτου εντάσσονται στο κορυφαίο 0,001%. 

Ο Ριινα Αγκαρβαλ, διευθυντής τoυ Psaros Center for Financial Markets and Policy στο πανεπιστήμιο Georgetown, εκφράζει ανησυχίες ότι η πτώση των αγορών θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευρύτερη οικονομία. 

Η εξασθένηση της αγορά στέγης – κυρίως εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 – απειλεί με εκτεταμένες επιπτώσεις. Την τελευταία δεκαετία, η ισχυρή αγορά real estate προσέθεσε 18 τρισ.δολάρια στην αξία των ιδιόκτητων κατοικιών. 

Επικείμενη Κατάρρευση;

Οι αμερικανικές δαπάνες αναμένεται να «πατήσουν φρένο»

Πηγή: FHFA

 

Να σημειωθεί ότι το κορυφαίο 1% του πλούτου διακρατεί περισσότερο από το ήμισυ των αμερικανικών χαρτοφυλακίων σε αμερικανικές μετοχές και αμοιβαία και το κατώτερο 90% της εισοδηματικής πυραμίδας λιγότερο από 12%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ. Αντίθετα, στο real estate, το κατώτερο 90% διακρατεί περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου, ενώ το κορυφαίο 1% λιγότερο από το 14%. 

Θα χρειαστεί σίγουρα κάποιος χρόνος έως ότου οι Αμερικανοί συνειδητοποιήσουν ότι τα κέρδη τους από τις εντυπωσιακές αυξήσεις των τιμών στέγης έχουν εξανεμιστεί. Όπως επίσης και το sell off της αγοράς θα χρειαστεί κάποιο χρόνο έως ότου «μεταφραστεί» σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Η εποχή των ελλείψεων – Πώς η παγκόσμια οικονομία έχασε 1,6 τρισ. δολάρια

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της αμερικανικής οικονομίας: 35% πιθανότητες ύφεσης «βλέπει» η Goldman Sachs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News