Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 20:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό πενταετίας το ρούβλι: Ο ρόλος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας

Σε υψηλό πενταετίας το ρούβλι: Ο ρόλος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας

Σε υψηλό πέντε ετών έναντι του ευρώ έκλεισε το ρούβλι, καθώς πολλές είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες συμμορφώθηκαν στην απαίτηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου στο εθνικό νόμισμα.

Το ρούβλι εκτινάχθηκε έως και 9% έναντι του ευρώ και έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση στο 2,8% έναντι του δολαρίου. Στο σύνολο του έτους, το ρούβλι έχει καταγράψει την καλύτερη επίδοση στις αγορές συναλλάγματος.

Το ρούβλι μπόρεσε όχι μόνο να επιβιώσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και να σημειώσει κέρδη περίπου 20% από την έναρξη της εισβολής, εν μέρει λόγω των capital controls που επέβαλε η Ρωσία, της συρρίκνωσης των εισαγωγών και της αύξησης των τιμών ενέργειας. Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά από την ρωσική κεντρική τράπεζα δεν κατάφερε να αναστρέψει την άνοδο του νομίσματος. Η άνοδος αυτή ενδέχεται να αποτελέσει πρόβλημα για τον προϋπολογισμό του κράτους, αφού ένα μεγάλο μερίδιο των εσόδων είναι σε ξένα νομίσματα.

Παράλληλα, όμως, ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στην άνοδο του νομίσματος είναι και ότι αρκετοί ξένοι πελάτες της Gazprom συμμορφώνονται στις απαιτήσεις του Πούτιν για τις πληρωμές του φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, η Κομισιόν έχει αποστείλει αυστηρό μήνυμα προς τους εισαγωγείς φυσικού αερίου να μην ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, τονίζοντας ότι για να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες της.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πως περίπου οι μισοί από τους 50 ξένους πελάτες της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές σε ρούβλια, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιες είναι οι εταιρείες ή οι χώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Gazprom διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, καθώς δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις της χώρας. Αύριο, Σάββατο, πρόκειται να διακοπούν οι ροές και σε βασικό αγωγό της Φινλανδίας, αφού η χώρα αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν: Οι λογαριασμοί σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις

Gazprom: Νέα επιστολή προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες – Τι λέει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News