Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 18:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: «Καμπανάκι» για ύφεση εάν το μπλοκο της Φινλανδίας γίνει πανευρωπαϊκό

Fitch: «Καμπανάκι» για ύφεση εάν το μπλοκο της Φινλανδίας γίνει πανευρωπαϊκό

Μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Φινλανδία έγινε η τρίτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία η Ρωσία θα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου. Οι εξελίξεις αυτές του τελευταίου μήνα εγείρουν το εξής ερώτημα: τι επίπτωση θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία μία ξαφνική διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία;

Για την ευρωζώνη τουλάχιστον η Fitch απαντά πως «βλέπει» πιθανότητα ύφεσης, αφού η έκθεση του μπλοκ στα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε στην περίπτωση πλήρους διακοπής των προμηθειών θα σημεωθούν ελλείψεις στα αποθέματα, προκαλώντας ένα σημαντικό μακροοικονομικό σοκ. Στο σενάριο αυτό, η Fitch τοποθετεί μία ύφεση στο τέλος του 2022 ή στην αρχή του 2023.

Το μέγεθος της εξάρτησης της Ε.Ε. από το φυσικό αέριο της Ρωσίας μεταφράζεται στους εξής αριθμούς: το 84% της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ε.Ε. καλύπτεται από εισαγωγές. Εξ αυτών, το 38% προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ κατά υπολογισμούς της Fitch, περίπου το 30% της εγχώριας κατανάλωσης στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη καλύπτεται από τη Ρωσία. Για την Γερμανία, μάλιστα, το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 60%.

Εάν κανείς συνδυάσει τα δεδομένα αυτά με τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΚΤ για επιβράδυνση κατά 0,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στην περίπτωση μείωσης των προμηθειών κατά 10%, προκύπτει ότι εάν διακοπούν πλήρως (δηλαδή μείωση κατά 30%) το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 2%. Για την Γερμανία, το ποσοστό αυτό ανέρχεται κοντά στο 4%.

Υπάρχουν βέβαια σχέδια για αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με άλλες μορφές ενέργειας. Ωστόσο, στην περίπτωση μίας αιφνίδιας και πλήρους διακοπής, ένα σενάριο το οποίο γίνεται συνεχώς πιθανότερο όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αντικατάστασή του σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι σχεδόν αδύνατη. Παράλληλα, σε αυτό το σενάριο, οι τιμές της ενέργειας θα εκτινάσσονταν περαιτέρω, κλιμακώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πιέσεις στα εισοδήματα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία κλείνει την κάνουλα στη Φινλανδία

Ρωσία: Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της αμερικανικής οικονομίας: 35% πιθανότητες ύφεσης «βλέπει» η Goldman Sachs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News