Business & Finance Παρασκευή 20/05/2022, 09:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα

Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα

Χρεοκόπησε η Σρι Λάνκα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται τώρα σε μια «προληπτική χρεοκοπία», αφότου την Τετάρτη έληξε η περίοδος χάριτος των 30 ημερών που είχε η Σρι Λάνκα για να βρει τα 78 εκατ. δολάρια που δεν είχε πληρώσει για τόκους ομολόγων. 

Χθες, δύο οίκοι αξιολόγησης  έθεσαν τη χώρα σε default. 

 «Η θέση μας είναι πολύ σαφής, είπαμε ότι μέχρι να έρθουν στην αναδιάρθρωση των χρεών μας, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Αυτό ονομάζεται προληπτική χρεοκοπία», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. Μπορεί να υπάρξουν τεχνικοί ορισμοί… Από την πλευρά τους μπορούν να το θεωρήσουν χρεοκοπία. Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη, μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, δεν μπορούμε να πληρώσουμε». 

Η Σρι Λάνκα επιδιώκει να αναδιαρθρώσει χρέη άνω των 50 δισ. δολαρίων που οφείλει σε ξένους πιστωτές. Η οικονομία της χώρας έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τις λαϊκιστικές μειώσεις φόρων. Η χρόνια έλλειψη ξένου συναλλάγματος και ο αυξανόμενος πληθωρισμός είχαν οδηγήσει σε σοβαρή έλλειψη φαρμάκων, καυσίμων και άλλων βασικών ειδών, σημειώνει το BBC.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν μεγάλες, μερικές φορές βίαιες, διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Gotabaya Rajapaksa και της οικογένειάς του λόγω της αυξανόμενης κρίσης.

Η χώρα έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πακέτο διάσωσης και πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες χρέους της με τους πιστωτές.

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχει δηλώσει ότι χρειάζεται έως και 4 δισ. δολάρια φέτος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς η Σρι Λάνκα έγινε Ελλάδα: Η δυναστεία που τη χρεοκόπησε σε μόλις 30 μήνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News