Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 19:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα απογίνει με τα McDonald’s στη Ρωσία; Έξοδος μετά από 30 χρόνια

Τι θα απογίνει με τα McDonald’s στη Ρωσία; Έξοδος μετά από 30 χρόνια

Σε συμφωνία με τοπικό επιχειρηματία ήρθε η McDonald’s, για την διαχείριση των 850 καταστημάτων και του προσωπικού της στη Ρωσία με διαφορετικό όμως brand. Ο λόγος για τον Alexander Govor, ο οποίος ήδη διαχειρίζεται 25 εστιατόρια της αλυσίδας fast food στην Σιβηρία και συνεργάζεται με την McDonald’s από το 2015.

Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα μίας «μακράς και δύσκολης» διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, Denis Manturov, ο οποίος επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Βάσει της εν λόγω συμφωνίας, οι 62.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα εστιατόρια της McDonald’s στην Ρωσία θα παραμείνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια με το ίδιος ύψος αποδοχών. Επίσης, προβλέπεται ότι ο Govor θα καταβάλει τους μισθούς των επιχειρηματικών στελεχών στη Ρωσία μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Στους όρους προβλέπεται παράλληλα ότι η McDonald’s θα διατηρήσει το εμπορικό της σήμα στη χώρα. Ωστόσο, θα αλλάξει το μενού, το λογότυπο και άλλου είδους σύμβολα που συνδέονται με την αμερικανική αλυσίδα.

Το κόστος της μεταβίβασης δεν έχει κοινοποιηθεί, αλλά η McDonald’s προειδοποίησε ότι θα υποστεί πλήγμα τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων από την έξοδο από τη Ρωσία.

Ο συμβολισμός

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι αποχωρεί οριστικά από τη ρωσική αγορά έπειτα από 30 χρόνια, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας fast food είχε ανοίξει τις πόρτες του στην Μόσχα το 1990, προκαλώντας φρενίτιδα στους Ρώσους καταναλωτές, οι οποίοι την πρώτη ημέρα περίμεναν επί ώρες για να παραγγείλουν ένα BigMac αξίας 3,75 ρουβλίων, τη στιγμή που ο μέσος μισθός δεν ξεπερνούσε τα 150 ρούβλια. Επρόκειτο για ένα ισχυρό σύμβολο, ότι η Σοβιετική Ένωση άνοιγε ένα παράθυρο προς τον δυτικό τρόπο ζωής.

Εξ ου και ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s, Chris Kempczinski, δήλωσε ότι η απόφαση για την έξοδο ήταν «εξαιρετικά δύσκολη». «Ωστόσο, έχουμε δεσμευτεί στην παγκόσμια κοινότητα και οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στις αξίες μας. Και η δέσμευση στις αξίες μας σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κρατάμε» ανοιχτές τις πόρτες μας εκεί, συμπλήρωσε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

McDonald’s: Αποχωρεί, μετά από 30 χρόνια, από τη Ρωσία

Κλείνουν τα McDonald’s στη Ρωσία: Όταν οι Μοσχοβίτες πλήρωναν μισό μεροκάματο για να φάνε BigMac

Τι «McDonald’s», τι «Θείος Βάνια»: Οι ρωσικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News