Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 16:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό σχεδόν 53 ετών τα συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε χαμηλό σχεδόν 53 ετών τα συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969 υποχώρησαν τα εκτεταμένα επιδόματα ανεργίας (επιδόματα που καταβάλλονται τουλάχιστον με την πρώτη εβδομάδα συμπληρωμένη μετά την αίτηση) στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σε αντίθεση με τις αιτήσεις για νέα επιδόματα από ανέργους. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου, τα συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 25.000, στο 1,317 εκατ. επιδόματα, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1969. 

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 21.000, για να φθάσουν στις 218.000 αιτήσεις, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο και υψηλότερα από τις 200.000 νέες αιτήσεις που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters. 

Παρά το γεγονός ότι οι νέες αιτήσεις από το χαμηλό περισσότερο των 53 ετών με τις 166.000 αιτήσεις τον περασμένο Μάρτιο, εντούτοις στην αμερικανική αγορά εργασίας υπάρχει έλλειψη σε εργατικό δυναμικό. 

Τον περασμένο Μάρτιο καταγράφηκε το ρεκόρ της δημιουργίας 11,5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας, με τους εργοδότες να βρίσκονται σε αναζήτηση προσωπικού. Στην προσπάθειά τους αυτή, αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς, κάτι όμως που είναι καταλυτικό για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ο οποίος έχει εκτοξευθεί σε υψηλό 40 ετών. 

Την ίδια ώρα οι νέες προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 428.000 τον Απρίλιο, μια αύξηση πλέον των 400.000 για δωδέκατο συναπτό μήνα. 

Ωστόσο με τον πληθωρισμό να ίπταται, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. 

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (25%+50%), ενώ οι χρηματαγορές τιμολογούν ότι στις επερχόμενες συνεδριάσεις του Ιουνίου και του Ιούλιου θα συνεχίσει με επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσεως. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News