Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 15:51
BLOOMBERG

Κίνα: Σε συζητήσεις με τη Μόσχα για αγορά φθηνού πετρελαίου

Κίνα: Σε συζητήσεις με τη Μόσχα για αγορά φθηνού πετρελαίου

Το σενάριο αναπλήρωσης των στρατηγικών της αποθεμάτων με φθηνό πετρέλαιο από την Ρωσία εξετάζει η Κίνα, πιθανώς ενισχύοντας τις ενεργειακές της σχέσεις με τη χώρα, ενόσω η Ευρώπη κινείται προς περαιτέρω απεξάρτηση. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το Πεκίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Μόσχα για νέες προμήθειες περελαίου, με σκοπό την αναπλήρωση των στρατηγικών της αποθεμάτων.

Από την έναρξη του πολέμου, οι ενεργειακές εταιρείες της Κίνας συνέχισαν να προμηθεύονται πετρέλαιο από την Κίνα, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε κινεζικές περιφέρειες για τον περιορισμό της Covid-19. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα η ζήτηση για πετρέλαιο υποχώρησε κατά 6,6% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν δημοσιοποιεί την δυνατότητα χωρητικότητας των στρατηγικών της αποθεμάτων. Εκτιμάται πως η χώρα έχει την δυνατότητα αποθήκευσης τουλάχιστον 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και δεδομένης της μειωμένης ζήτησης η πληρότητα υπολογίζεται πως βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Συνεπώς, είναι καλή περίοδος, ώστε η Κίνα να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου από την Ρωσία, αναπληρώνοντας τα αποθέματά της.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στις πρώτες ημέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέβαλαν εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ε.Ε. προσπαθεί να μειώσει την απεξάρτησή της. Σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 300 δισ. δολαρίων έως το 2030 και σύσταση πλατφόρμας για απο κοινού αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου με στόχο την πλήρη απαλλαγή από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο της Κομισιόν για την ενέργεια: 300 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, νέοι στόχοι για ΑΠΕ

Η Ρωσία αναμένει ότι το εμπόριο με την Κίνα θα φτάσει τα 200 δισ. δολάρια έως το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News