Business & Finance Πέμπτη 19/05/2022, 12:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η εποχή των ελλείψεων – Πώς η παγκόσμια οικονομία έχασε 1,6 τρισ. δολάρια  

Bloomberg: Η εποχή των ελλείψεων – Πώς η παγκόσμια οικονομία έχασε 1,6 τρισ. δολάρια  

Το 2022 είναι μια χρονιά την οποία τη χαρακτηρίζουν μια σειρά από εκρηκτικές εξελίξεις: η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο αποκλεισμός της από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της εισβολής αυτής. Η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού που έχει επιφέρει. Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία επιμένουν να υφίστανται όσο επιμένει και η πανδημία. Και εμπορικοί δασμοί που παραμένουν σε ισχύ από τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές οι εξελίξεις θα ανοίξουν έναν νέο κύκλο στην παγκόσμια οικονομία, την εποχή που όπως την κατονομάζει χαρακτηριστικά των ελλείψεων. Ελλείψεις οι οποίες με ένα πρώτο υπολογισμό θα διαγράψουν την τρέχουσα χρονιά 1,6 τρισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Και μάλιστα όπως προειδοποιεί το αμερικανικό πρακτορείο, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για έναν κόσμο χαμηλότερης ανάπτυξης, υψηλότερων τιμών και έντονης αστάθειας. Διότι όπως υποστηρίζει, η ένταση των κραδασμών από τον πόλεμο και την πανδημία θα εξασθενήσει. Οι υποκείμενες δυνάμεις όμως που οδηγούν στην αποπαγκοσμιοποίηση δεν θα το κάνουν.

Bloomberg: Η εποχή των ελλείψεων – Πώς η παγκόσμια οικονομία έχασε 1,6 τρισ. δολάρια  -1

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Κίνα έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τα μέτρα για μηδενικά κρούσματα, την ώρα που ο πληθωρισμός σε Βρετανία και ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 40 ετών. 
Οι τρεις αυτοί παράγοντες, συνθέτουν την κύρια αιτία για την οποία το Bloomberg καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι φέτος «φτωχότερο» κατά 1,6 τρισ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους, οι αγορές των μετοχών και των ομολόγων έχουν καταστεί ασύμφορες για τους επενδυτές. Όσοι εξ αυτών είχαν τη διορατικότητα να στραφούν στα εμπορεύματα, έχουν καταφέρει να περάσουν αναίμακτα το γενικευμένο sell-off στις δύο προαναφερθείσες αγορές. 

«Ο κατακερματισμός ήρθε για να μείνει», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα υπάρξει μια αναδιοργάνωση της παγκοσμιοποίησης, η οποία θα έχει κάποιο κόστος. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε χρήση της παραγωγής χαμηλού κόστους εκτεταμένα όπως κάναμε πριν». 

Για τις περασμένες τρεις δεκαετίες, η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίσθηκε από την ικανότητά της να παράγει περισσότερα αγαθά σε χαμηλότερες τιμές. Η ικανότητα αυτή δεν ήρθε από μόνη της. Έπρεπε να εισέλθουν στην παραγωγή περισσότερο από 1 δισ. εργατικού δυναμικού από την Κίνα και την πρώην Σοβιετική Ένωση στην παγκόσμια αγορά εργασίας, την ώρα που τα εμπορικά εμπόδια έπεφταν το ένα μετά το άλλο και συγχρόνως οι αλυσίδες εφοδιασμού γίνονταν όλο και πιο αποτελεσματικές. 

Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ΗΠΑ και Κίνα ενέπλακησαν σε έναν εμπορικό πόλεμο που όρθωσε νέα εμπόδια στο εμπόριο. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και ακολούθησε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, δύο χωρών που έχουν από τις μεγαλύτερες παραγωγές μετάλλων και σιτηρών στον κόσμο. 

Bloomberg: Η εποχή των ελλείψεων – Πώς η παγκόσμια οικονομία έχασε 1,6 τρισ. δολάρια  -2

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομίες θα πρέπει να προετοιμασθούν για μια εποχή με νέα δεδομένα τα οποία δεν είχαν λάβει ποτέ υπόψη τους: το ενδεχόμενο των ελλείψεων. Και αυτές τις ελλείψεις που θα εκτείνονται από την ενέργεια έως τα τρόφιμα θα τις νιώσουν πιο έντονα οι αναπτυσσόμενες και οι χαμηλού εισοδήματος οικονομίες. 

Από μια άλλη οπτική γωνία, ο εμπορικό πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, συνιστούν μια παγκόσμια ρήξη που φέρνει αντιμέτωπες τη Δύση και τις ελεύθερες αγορές απέναντι στον κινεζικό και ρωσικό αυταρχισμό. 

Περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια αγαθών -που ισοδυναμούν με το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ-  διακινούνται μεταξύ των δημοκρατικών και αυταρχικών χωρών. 

Το Bloomberg υπολογίζει ότι με τα τωρινά δεδομένα, το παγκόσμιο εμπόριο θα βυθιστεί κατά 20%, κατρακυλώντας στα επίπεδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πριν η Κίνα ενταχθεί στον ΠΟΕ. 

Όλες οι χώρες θα πρέπει να στραφούν σε δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχουν και την καλύτερη άποψη. Ένα κομμάτι της παραγωγικότητας που σχετίζεται με το εμπόριο θα χαθεί. Μακροπρόθεσμα, μια υποχώρηση της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας στα επίπεδα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 θα άφηνε τον κόσμο κατά 3,5% «φτωχότερο» από ό,τι αν το εμπόριο σταθεροποιηθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Οδεύει προς το τέλος του ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ;

Γερμανία: Θετική στην κατάσχεση κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

Οι δασμοί που έριξαν τον πρόεδρο

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News