Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 20:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πήρε πόδι» η Tesla από κορυφαίο δείκτη ESG – Έξαλλος ο Μασκ

«Πήρε πόδι» η Tesla από κορυφαίο δείκτη ESG – Έξαλλος ο Μασκ

Την θέση της στην λίστα ESG του S&P 500 έχασε σήμερα η Tesla, πυροδοτώντας την έκρυθμη αντίδραση του Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο S&P, η αυτοκινητοβιομηχανία παρέμενεινε «αρκετά σταθερή» το τελευταίο έτος ως προς τις πολιτικές στα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) με αποτέλεσμα να μείνει πίσω σε σχέση με άλλες εταιρείες που προόδευσαν σημαντικά στο ίδιο διάστημα.

Παράλληλα όμως, εκφράστηκαν ανησυχίες όσον αφορά τις σνθήκες εργασίας στην Tesla, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία διαχειρίστηκε τις έρευνες για τους θανάτους και τους τραυματισμούς οδηγών από πρόβλημα στα βοηθητικά συστήματα οδήγησης. Τέλος, ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση ήταν και η στρατηγική εκπομπών ρύπων, καθώς και ο τρόπος δραστηριοποίησης της εταιρείας στην αγορά.

«Παρότι η Tesla μπορεί να παίζει το ρόλο της στην απομάκρυνση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από τους δρόμους, έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ομοίους της, όταν την εξετάσει κανείς από την ευρύτερη οπτική του ESG», δήλωσε χαρακτηριστικά η Margaret Dorn, υψηλόβαθμο στέλεχος στο τμήμα ESG του S&P Dow Jones για την Βόρειο Αμερική.

Η αντίδραση του Μασκ

O Μασκ μετέφερε άμεσα την διαμαρτυρία του στον χώρο του Twitter, όπου αναφέρθηκε στην ειρωνία ότι στην λίστα του δείκτη S&P 500 βρίσκεται ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Exxon, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ η Tesla βρίσκεται πλέον εκτός.

«Το ESG είναι απάτη. Έχει γίνει όπλο των υποκριτικών μαχητών της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο ίδιος μέσω Twitter. Επίσης, υποστήριξε ότι η S&P έχασε την αξιοπιστία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tesla είχε επίσης αποδοκιμάσει τους παράγοντες διαμόρφωσης του δείκτη, λέγοντας ότι είναι «θεμελιωδώς εσφαλμένοι». Επίσης, ο Μασκ είχε αναρτήσει τον Απρίλιο στο Twitter ότι «το επιχειρηματικό ESG είναι η προσωποποίηση του διαβόλου».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Twitter: Το χρέος και όχι οι ψευδείς λογαριασμοί είναι το μεγάλο πρόβλημα του Μασκ

Η κουλτούρα του «996»: Η αλήθεια για την εργατικότητα των Κινέζων που θαυμάζει ο Elon Musk

Η ταλαντούχα οικογένεια Musk: Πρωτοσέλιδο με μαγιό στα 74 για τη μητέρα του Μίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News