Business & Finance Τετάρτη 18/05/2022, 14:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πρόταση για δάνειο στη Ουκρανία ύψους 9 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμησή της 

Κομισιόν: Πρόταση για δάνειο στη Ουκρανία ύψους 9 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμησή της 

Πρόταση για την παροχή δανείου ύψους 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια ανοικοδόμησής της από την καταστροφική εισβολή της Ρωσίας, όταν ο πόλεμος φθάσει στο τέλος του, κατέθεσε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Βάσει της πρότασης, τα κεφάλαια για το δάνειο θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω του μακροοικονομικού μηχανισμού βοήθειας προς την Ουκρανία της Κομισιόν με δανεισμό από τις αγορές. 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, «προτείνουμε να συμπληρώσουμε τη σημαντική βραχυπρόθεσμη βοήθεια που έχουμε παράσχει έως τώρα, με μια νέα εξαιρετική μακροοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία έως 9 δισ. ευρώ το 2022».

Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν σημείωσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα για την ευρύτερη προσπάθεια ανοικοδόμησης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει θα είναι μόνη της στη συνεισφορά γι αυτή την προσπάθεια».

Καταλήγοντας η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε: «Γι αυτό προτείνουμε μια πλατφόρμα για την ανοικοδόμηση, ως μέρος του από κοινού σχεδίου με πρωτοβουλία της Ουκρανίας και της Κομισιόν και παράλληλα να προσελκύσουμε τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., άλλους διμερείς ή διεθνείς δωρητές, διεθνή χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους». 

moneyreview.gr με πληροφοφίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News