Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 19:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύπρος: MoU Υφ. Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής και Amazon Web Services

Κύπρος: MoU Υφ. Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής και Amazon Web Services

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, Τρίτη, 17 Μαΐου, στο Κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και της Amazon Web Services (AWS), με στόχο τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών του κράτους και την επιτάχυνση της υιοθέτησης υπηρεσιών cloud (υπολογιστικού νέφους) στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Υφυπουργός κ. Κυριάκος Κόκκινος, και, εκ μέρους της Amazon Web Services ο κ. Κάμερον Μπρούκς, Director of Europe Public Sector στην AWS.

Η συνεργασία με την AWS, παγκόσμιου κολοσσού στην παροχή υπηρεσιών cloud, παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για ώθηση της μετάβασης της Κύπρου στο υπολογιστικό νέφος, αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ψηφιακής ατζέντας και καταλυτικό παράγοντα ενίσχυσης της θέσης της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και δεδομένων. Το Μνημόνιο διευκολύνει και υποστηρίζει την ανάπτυξη και υιοθέτηση μιας ολιστικής πολιτικής cloud-first, τόσο όσον αφορά τη σχετική στρατηγική, την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών, όσο και την ανάπτυξη ικανοτήτων και την υιοθέτηση του κατάλληλου επιχειρησιακού μοντέλου και πολιτικών ασφαλείας, ανοικτών δεδομένων και άλλων τεχνικών πτυχών.                                            

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο προωθεί τη διεξαγωγή ενός ευρέος φάσματος εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, ως μέρος του προγράμματος AWS Educate, για ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικών με το cloud, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κατάλληλα καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, ικανού να προωθήσει μία γοργή και αποτελεσματική μετάβαση. Επιπρόσθετα, η AWS θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για διευκόλυνση της υιοθέτησης του cloud σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, μέσω μιας σειράς προγραμμάτων, όπως τα «AWSome Days» και «AWS Cloudstart», αλλά και παρέχοντας πρόσβαση στην παγκόσμια κοινότητα επαγγελματιών και ειδικών της AWS για ανάπτυξη εξατομικευμένων εταιρικών πλαισίων και οδικών χαρτών για μετάβαση σε cloud. Μέσω του Μνημονίου, προβλέπεται επίσης υποστήριξη προς το Υφυπουργείο στις ευρύτερες προσπάθειές του για ανάπτυξη σχετικών πολιτικών, ξεκινώντας με τρία πιλοτικά προγράμματα σε τομείς όπως οι έξυπνες ψηφιακές υπηρεσίες, τα Μεγάλα Δεδομένα και η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για διαμόρφωση πιλοτικών λύσεων για έξυπνες πόλεις.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό κ. Κόκκινο, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία της AWS, «θέτουμε τα θεμέλια για μια διευρυμένη συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης σε μία δυναμική ψηφιακή οικονομία, μέσω του εκσυγχρονισμού υποδομών, της ανάπτυξης ικανοτήτων, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας». Ο Υφυπουργός εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες και την εκτίμησή του προς την AWS, ενώ χαρακτήρισε το Μνημόνιο ως «το πρώτο βήμα σε μια μακροπρόθεσμη, αμοιβαίου οφέλους συνεργασία, που θα συμβάλει καταλυτικά στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας, ικανού να φιλοξενήσει και να καλύψει τις ανάγκες διεθνών επιχειρήσεων τεχνολογίας και επικοινωνιών».

«Η Κύπρος εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας, με επιχειρηματίες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις να μοιράζονται το όραμα μιας σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας. Ευχαριστούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη δέσμευσή της μέσω αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας και προσβλέπουμε στη στήριξη αυτού του οράματος, μέσω πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν την καινοτομία, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, θα στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών και θα αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο κ. Μπρούκς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι χώρες που βοηθούν τους πλούσιους να κρύβουν assets – H θέση της Ελλάδας

Αναστασιάδης: Η ΕΕ να λάβει υπόψη τις ανησυχίες Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας για τις νέες κυρώσεις

Mέσα στο μυστικό εργαστήριο της Amazon: Εκεί όπου δημιουργήθηκε το Kindle

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News