Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 16:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Νοτ (ΕΚΤ): Θετικός σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης 

Κ. Νοτ (ΕΚΤ): Θετικός σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης 

Θετικός ακόμη και σε μια αύξηση των επιτοκίων μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσεως εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -αφού θα έχει κάνει ήδη την πρώτη επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο-, εμφανίσθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας. 

«Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων τιμολογείται για την επόμενη συνεδρίαση στις 21 Ιουλίου, κάτι που για μένα δείχνει ρεαλιστικό», ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Κλάας Νοτ, που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. 

Όπως προσέθεσε, η ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για μια μεγαλύτερη αύξηση, σε περίπτωση που τα εισερχόμενα δεδομένα του επόμενους μήνες, υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός διευρύνεται ή συσσωρεύεται ευρέως. 

«Σε αυτή την περίπτωση, μια μεγαλύτερη αύξηση δεν πρέπει να αποκλεισθεί. Ένα λογικό βήμα θα είναι μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης», συμπλήρωσε. 

Οι χρηματαγορές επί του παρόντος τιμολογούν κατά 97% ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο από το -0,50%, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούλιο.  

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου, ωστόσο όπως έχει ξεκαθαρίσει δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Βάσει της καθοδήγησής της, τα επιτόκια θα αυξηθούν όταν ολοκληρωθούν οι αγορές ομολόγων, κάτι που είναι πιθανό να γίνει τον Ιούνιο πριν από τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων καθίστανται επιτακτικές, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός -σε υψηλό ιστορικό ρεκόρ στο 7,5% στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο- αναμένεται να παραμείνει για αρκετά χρόνια υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ στο 2%, ενώ και οι υποκείμενες πιέσεις των τιμών θα διευρύνονται επίσης.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News