Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 09:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Peter Nicholas: Ο Ελληνοαμερικανός που έφτιαξε έναν γίγαντα 60 δισ. δολαρίων

Peter Nicholas: Ο Ελληνοαμερικανός που έφτιαξε έναν γίγαντα 60 δισ. δολαρίων

Πέθανε, σε ηλικία 80 ετών, ο Peter Nicholas, συνιδρυτής του γίγαντα των ιατρικών συσκευών Boston Scientific, που διαθέτει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 60 δισ. δολαρίων. 

Ο Peter Michael Nicholas γεννήθηκε στο Νιου Χαμπσάιρ στις 16 Μαΐου του 1941. Ήταν ο δεύτερος γιος του Νικόλα και της Βρυσούλας Νικόλα, οι οποίοι είχαν καταγωγή από την Ελλάδα. 

Μεγάλωσε στην ελληνική γειτονιά του Munjoy Hill στο Πόρτλαντ του Μέιν και ήταν υπερήφανος για τους Έλληνες μετανάστες γονείς του, αναφέρει το αφιέρωμα της Boston Scientific για εκείνον. Από νεαρή ηλικία ήθελε να δουλεύει σκληρά, να αμφισβητεί όσα πιστεύουν όλοι και να επιτύχει περισσότερα από εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν οι πολύ εργατικοί γονείς του. 

«Όποιος έχει αποδεχθεί ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, δεν θα ζήσει τη ζωή που θα μπορούσε να κάνει», είχε πει. «Εάν ο πατέρας μου είχε αποδεχθεί τον κόσμο όπως ήταν, θα έκοβε ακόμα πέτρες σε ένα βουνό, όπως έκανε η οικογένειά του για γενιές ολόκληρες». 

Φοίτησε στο Duke University, όπου και γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, Ginny Lilly Nicholas, και πήρε MBA από το Wharton School του University of Pennsylvania. Είχε πάθος με τη θάλασσα και υπηρέτησε στο αμερικανικό ναυτικό. 

Peter Nicholas: Ο Ελληνοαμερικανός που έφτιαξε έναν γίγαντα 60 δισ. δολαρίων-1
φωτ.: Boston Scientific 

Πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της καριέρας του στη φαρμακευτική Eli Lilly & Co (η οποία ιδρύθηκε από τον προ-παππού της συζύγου του) και το 1979 ίδρυσε μαζί με τον John Abele την Boston Scientific. Τα επόμενα 35 χρόνια διοικούσε την εταιρεία, καταλαμβάνοντας τη θέση του CEO έως το 1999 και του προέδρου του δ.σ. έως το 2016. 

Η Boston Scientific μεταμορφώθηκε από μια μικρή startup με λιγότερους από 50 υπαλλήλους που ξεκίνησε με ένα δάνειο 500.000 δολαρίων και 300.000 δολάρια από τα χρήματα των συνιδρυτών της, σε έναν ηγέτη του κλάδου της παγκοσμίως, με 27.000 υπαλλήλους και τζίρο 8,4 δισ. δολαρίων το 2016. 

Peter Nicholas: Ο Ελληνοαμερικανός που έφτιαξε έναν γίγαντα 60 δισ. δολαρίων-2
φωτ.: Boston Scientific 

Ο σημερινός CEO της Boston Scientific, Mike Mahoney είπε πως ο Nicholas υπήρξε «ένας πρωτοπόρος, που βοήθησε να πάρει σχήμα ο κλάδος της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής». 

Ο Nicholas συνέχισε να δουλεύει και μετά τη συνταξιοδότησή του, ως γενικός διευθυντής της Ithaka Partners LLC, μιας οικογενειακής εταιρείας private-equity.

Peter Nicholas: Ο Ελληνοαμερικανός που έφτιαξε έναν γίγαντα 60 δισ. δολαρίων-3
φωτ.: Boston Scientific 

Ο Peter και η Ginny Nicholas ανέπτυξαν φιλανθρωπικό έργο, με δωρεές σε ιδρύματα που ασχολούνται με την εκπαίδευση και το περιβάλλον. 

Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, τρία παιδιά και επτά εγγόνια. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου αποκαλύπτεται: Ο Έλληνας παππούς του και το μυστικό χαρτάκι που κουβαλά πάντα

Τζον Κατσιματίδης: 1 δισ. δολάρια σε έναν χρόνο έβγαλε ο γιος του φαροφύλακα από τη Νίσυρο

Η πλουσιότερη Ελληνίδα και ο Έλληνας που κέρδισε 1,3 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News